Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija pārdod ukraiņu ieslodzītos kadiroviešiem

© Pixabay.com

Tā kā kadiroviešiem nav sava "maiņas fonda", tika nolemts nopirkt ukraiņu gūstekņus maiņai no citām krievu vienībām, raksta The Times.

Čečenu paramilitārie spēki aktīvi iepērk sagūstītos ukraiņus no citiem Krievijas militārajiem formējumiem, ziņo britu izdevums The Times. Ukrainas karagūstekņu ārstēšanas koordinācijas štāba pārstāvis Petrs Jacenko apstiprināja faktu, ka Kadirova vīri iegādājušies ukraiņu ieslodzītos.

"Es biju karagūsteknis. Krievija mani pārdeva melnajā tirgū," materiāla virsrakstā tiek citēts kāds ukraiņu ieslodzītais.

"Bija gadījumi, kad mūsu ievainotie tika izpirkti no Krievijas armijas, nogādāti Čečenijas galvaspilsētā Groznijā un pēc tam apmainīti pret savējiem," viņš sacīja.

Čečenu etniskie paramilitārie spēki kara pirmajos mēnešos aktīvi piedalījās sīvās kaujās un cieta smagus zaudējumus, tāpēc tagad cenšas atgriezt savus kaujiniekus. Tomēr sava “maiņas fonda” trūkuma dēļ, kas izskaidrojams ar “Kadirova” vienību pastāvīgo klātbūtni, to vadītāji ir nolēmuši pirkt ieslodzītos apmaiņai no citām Krievijas vienībām.

Viens no šiem cilvēkiem bija 41 gadu vecais Vjačeslavs Levitskis. 2023. gada februārī Krievijas armija viņu sagūstīja un pārdeva čečeniem. Viņš tika ievainots abās kājās un vēderā, veicot nakts reidu mežā uz ziemeļiem no Avdievkas.

“Kad atjēdzos, vairākas dienas rāpoju pa sasalušu zemi, meklējot savu vienību,” stāstīja Levitskis. Galu galā viņš atgriezās savā pozīcijā, bet atklāja, ka to ir pārņēmis ienaidnieks. Pēc viņa teiktā, pretinieki viņam nav snieguši medicīnisko palīdzību un situši ar lāpstu, cerot piespiest atklāt savas vienības radiofrekvences.

Pēc divām dienām viņu aizveda pie čečeniem dažus kilometrus no frontes, kur viņam paziņoja, ka viņš dodas uz Grozniju. Tiklīdz Vjačeslavs ieradās Čečenijas galvaspilsētā, viņš tika nogādāts slimnīcā, kur vīrietim tika amputētas abas kājas un abas apsaldētās rokas. Pēc atveseļošanās slimnīcā Vjačeslavs tika nogādāts pagrabā, kur atradās kopā ar 60 citiem ukraiņu ieslodzītajiem, kurus gatavojās apmainīt pret pieciem čečeniem. 2023. gada jūnijā viņš atgriezās mājās apmaiņas ietvaros kopā ar 39 citiem ukraiņiem.