Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 742. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 6. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19 Pēc Avdijevkas sagrābšanas krievi savu galveno spēku fokusu pārcēla uz Novopavlovskas virzienu (Marinkas apgabals). Par to teletona ēterā runāja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" runasvīrs Dmitrijs Lihovojs.

Pēc viņa teiktā, Avdijevkas apkaimē krievi joprojām turpina uzbrukt, taču tur okupantu rīcībai jau ir galvenokārt lokāls raksturs. Tajā pašā laikā Krievijas pavēlniecība sāka vilkt savas galvenās rezerves uz Novomihailovkas ciema apgabalu, kas atrodas uz dienvidiem no Marinkas pilsētas, ko agresors sasmalcināja putekļos.

21:18 Ukraina var veikt pretuzbrukuma darbības 2024. gadā. To nacionālā teletona Vienotās ziņas ēterā paziņoja ģenerālleitnants, Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris Aleksandrs Pavļuks.

"Viss tiek darīts, lai sagrābtu iniciatīvu. Mūsu uzdevums ir stabilizēt frontes līniju, maksimāli iznīcināt ienaidnieku, pēc iespējas pārgrupēt vienības, kurām nepieciešama atjaunošana, izveidot triecienspēku un veikt prettriecienu operācijas. šogad,” sacīja Sauszemes spēku komandieris.

Pēc viņa teiktā, krievi tagad dara visu, lai pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām ieņemtu pēc iespējas vairāk teritoriju. Pārtvertās ienaidnieka sarunas skaidri parāda, ka viņš nesaudzē cilvēkus un met kaujā pat tos, kuriem praktiski nav apmācības.

20:03 Krievijas raķešu uzbrukumā Odesas ostas infrastruktūrai 6. martā gāja bojā pieci cilvēki. Par to portālam LIGA.net pastāstīja Ukrainas bruņoto spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks.

19:04 Vācija atbalstīs Čehijas priekšlikumu par artilērijas šāviņu iegādi Ukrainas vajadzībām ārpus Eiropas Savienības (ES), trešdien pavēstīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Hēbeštreits.

Vācija Čehijas iniciatīvai piešķirs "trīsciparu miljonu eiro lielu summu", sacīja valdības pārstāvis.

Paralēli tam Vācija centīsies sarūpēt visu, kas ir pašas krājumos, kā arī palielināt savas ražošanas jaudas.

Čehijas prezidents Petrs Pavels februārī Minhenes drošības konferencē aicināja artilērijas šāviņus Ukrainas vajadzībām iegādāties ārpus ES.

Aptuveni 15 valstis jau atbalstījušas šo plānu. Tā Nīderlande iecerei jau apsolījusi 100 miljonus eiro.

ES nav spējusi pildīt pērn pausto apņemšanos līdz šā gada martam piegādāt Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu.

18:53 "Krievijas karaspēks trāpīja vienam no Nikopoles tirdzniecības centriem. Informācija par ievainotajiem un bojāgājušajiem tiek precizēta."

Tiek atzīmēts, ka trieciena vietā izcēlies ugunsgrēks. Oficiālas informācijas par uzbrukuma sekām pagaidām nav.

18:00. Krievijas finanšu uzraugs "Rosfinmonitoring" trešdien pievienoja šaha lielmeistaru un politisko aktīvistu Gariju Kasparovu savam "teroristu un ekstrēmistu" sarakstam.

60 gadus vecais bijušais pasaules čempions šahā ir bijis ilggadējs Krievijas prezidenta Vladimira Putina pretinieks un vairākkārt izteicies pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

17:39. Krievija trešdien ar raķetēm apšaudījuši Ukrainas dienvidu ostas pilsētu Odesu Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Grieķijas premjera Kirjaka Micotaka tikšanās laikā un pēc Zelenska teiktā, ir bojāgājušie un ievainotie.

Vietējais Odesas televīzijas kanāls publicējis videoierakstu, kurā redzama Zelenska un Micotaka preses konference, kurā Zelenskis saka, ka īsi pirms viņu tikšanās noticis Krievijas raķešu trieciens, kas izraisījis cilvēku upurus.

16:55. Uz Ukrainu no Bulgārijas sāka piegādāt solītos 100 bruņutransportieru, raksta pravda.com.ua.

16:10. Polijas lauksaimnieki, kas protestē pret Eiropas Savienības (ES) politiku un importu no Ukrainas, trešdien ar traktoriem bloķējuši šosejas, kas ved uz Varšavu, bet tūkstošiem viņu atbalstītāju pulcējas pie premjerministra Donalda Tuska biroja. Protestētāji pieprasa, lai Polijas valdība izstājas no ES "zaļā kursa", kura mērķis ir saudzēt vidi un cīnīties pret klimata pārmaiņām, izmantojot dažādus pasākumus, tostarp pesticīdu lietošanas samazināšanu. Lauksaimnieki visā ES apgalvo, ka šo prasību izpilde viņiem izmaksās pārāk dārgi. Polijas lauksaimnieki arī vēlas, lai Polijas robeža ar Ukrainu tiktu slēgta graudu un citu pārtikas produktu importam, kas dzen uz leju cenas vietējai produkcijai.

15:10. Latvija pievienosies Čehijas iniciatīvai par kopīgiem artilērijas munīcijas iepirkumiem Ukrainai, tviterī paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P). Munīcijas piegādes ir kritiski svarīgas, lai Ukraina sakautu Krieviju, uzsvēris ministrs. Sprūds jau otrdien žurnālistiem atgādināja, ka Latvija ir viena no līderiem militārā atbalsta sniegšanā Ukrainai, kā arī jau iepriekš tai piegādājusi lielkalibra lādiņus.

14:13. Zelenskis Odesā šodien tiksies ar Grieķijas premjerministru, vēsta pravda.com.ua.

12:45. Krievija paziņojusi, ka tai šorīt vairākās vietās uzbrukuši lidroboti, jo īpaši militārajam lidlaukam "Baltimor".

Telegramma kanāls "Baza" ziņo, ka pretgaisa aizsardzība notriekusi lidaparātu pāris kilometru attālumā no lidlauka. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka izjaukts mēģinājums ar lidrobotiem uzbrukt objektiem Voroņežas apgabalā.

12:00. Lielākā daļa vāciešu atbalsta Vācijas kanclera Olafa Šolca lēmumu nepiegādāt Ukrainai spārnotās raķetes "Taurus", liecina kārtējā aptauja.

Tikai 28% vāciešu atbalsta "Taurus" piegādi Ukrainai, liecina institūta "YouGov" aptauja, kas tika veikta pēc ziņu aģentūras DPA pasūtījuma. Aptuveni 58% vāciešu ir noskaņoti pret "Taurus" piegādi Ukrainai, bet 31% respondentu principā noraida jebkādu Vācijas ieroču piegādi Ukrainai. 14% aptaujāto nebija viedokļa šajā jautājumā.

10:36. Lietuvas bruņotie spēki par aptuveni 16 miljoniem eiro no Francijas ražotāja "Renault Truck SAS" iegādājas piecas kravas automašīnas "Renault D", paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija, norādot, ka vairākas no tām tiks nodotas Ukrainai.

Lietuvas armija šīs automašīnas plāno izmantot apgādes un apmācību vajadzībām, bet vairākas no iepirktajām kravas automašīnām tiks nodotas Ukrainai kā daļa no Lietuvas vadītās atmīnēšanas koalīcijas palīdzības.

09:04. Krievija naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījusi 42 uzbrukuma lidrobotus "Shahed", un Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši 38 no tiem, pavēstījuši Ukrainas Gaisa spēki. Krievija arī izšāva piecas raķetes no Doneckas apgabala okupētajām teritorijām. Lidroboti tika notriekti Dņipropetrovskas, Odesas, Hersonas, Hmeļnickas, Čerkasu, Harkivas, Vinnicas un Sumu apgabalu robežās.

"Shahed" tika palaisti no Krimas, Krievijas Kurskas apgabala un Krievijas pilsētas Primorskoahtarskas.

08:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 420 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1250 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6678 tankus, 12 728 bruņutransportierus, 10 308 lielgabalus un mīnmetējus, 1008 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 701 zenītartilērijas iekārtu, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7921 bezpilota lidaparātu, 1918 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 479 automobiļus un autocisternas, kā arī 1642 specializētās tehnikas vienības.

07.06. Naktī uz 6. martu Odesa piedzīvoja dronu uzbrukumu, kā rezultātā daļa pilsētas ir palikusi bez elektrības, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzsver, ka Ukrainas aizsardzības spēku spējas novedušas pie tā, ka Krievijas teroristiem pie Melnās jūras vairs nebūs drošu ostu, ziņo pravda.com.ua.