Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules Banka: sievietēm ir tikai divas trešdaļas tiesību salīdzinājumā ar vīriešiem

© Flaticon

Saskaņā ar Pasaules Bankas (PB) ziņojumu par sievietēm, uzņēmējdarbību un likumu, no 98 valstīm, kuras ir pieņēmušas likumus par vienādu atalgojumu sievietēm un vīriešiem par līdzvērtīgu darbu, tikai 35 valstis ir skatījušas jautājumu, lai risinātu atalgojuma plaisu.

PB norāda, ka sievietēm ir mazāk nekā divas trešdaļas no vīriešu tiesībām, ja ņem vērā juridiskās atšķirības, kas saistītas ar vardarbību un bērnu aprūpi. Tiek piebilsts, ka neviena valsts nenodrošina vienlīdzīgas iespējas sievietēm - pat ne turīgākās ekonomikas.

Ziņojumā teikts, ka abi rādītāji (drošība pret vardarbību un piekļuve bērnu aprūpes pakalpojumiem) var būt ļoti svarīgi, lai atvērtu vai ierobežotu sieviešu iespējas. Iekļaujot šos divus rādītājus, sievietes vidēji bauda tikai 64% no juridiskās aizsardzības, ko saņem vīrieši. Tomēr gandrīz visu ekonomiku rezultāti bija slikti abās kategorijās, kuras tika izsekotas pirmo reizi.

Ziņojumā arī novērtēta atšķirība starp juridiskajām reformām un faktiskajiem rezultātiem sievietēm 190 ekonomikās. Ziņojumā uzsvērts, ka valstis vidēji ir izveidojušas mazāk nekā 40% sistēmu, kas nepieciešamas pilnīgai vienlīdzībai.

No 98 valstīm, kas ir pieņēmušas likumus, kas nosaka vienādu atalgojumu sievietēm par līdzvērtīgu darbu, tikai 35 ir pieņēmušas likumu vai ieviesušas regulējumu, lai novērstu darba samaksas atšķirības.

Tomēr vissatraucošākā ir sieviešu drošība, jo sievietēm ir tikai trešdaļa no nepieciešamās tiesiskās aizsardzības pret vardarbību ģimenē, seksuālu uzmākšanos, bērnu laulībām un femicīdu. Saskaņā ar ziņojumu no 151 valsts, kur spēkā ir likumi, kas aizliedz seksuālu uzmākšanos darbavietā, tikai 39 valstīm ir likumi, kas to aizliedz sabiedriskās vietās.

Ziņojuma vadošā autore Tea Trambika uzsvēra jautājuma steidzamību un nepieciešamību paātrināt centienus reformēt likumus un ieviest valsts politiku, kas dod sievietēm iespēju strādāt un sākt attīstīt uzņēmumus.

Trambika sacīja: "Šodien tikai puse sieviešu piedalās globālajā darba tirgū, salīdzinot ar gandrīz trīs no katriem četriem vīriešiem. Tas nav tikai negodīgi, tas ir izšķērdīgi! Sieviešu ekonomiskās līdzdalības palielināšana ir galvenais, lai pastiprinātu viņu balsis un pieņemtu lēmumus, kas viņas tieši ietekmē. Valstis vienkārši nevar atļauties atstāt malā pusi savu iedzīvotāju."