Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

NATO sāk vērienīgas mācības tuvu Krievijas robežai

© Pixabay.com

Alianse pirmo reizi sāk militārās mācības Somijas teritorijā, kurai ir 1340 kilometrus gara kopīga robeža ar Krieviju, ziņo "dialog.ua".

4. martā Ziemeļatlantijas militārā alianse NATO sāka mācības "Nordic Response-2024", kurās piedalīsies vairāk nekā 20 tūkstoši karavīru no 13 valstīm - ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Beļģijas, Kanādas, Dānijas, Somijas, Francijas, Itālijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Spānijas un Zviedrijas.

Mācības notiks NATO ziemeļu valstīs - Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā. Tajās piedalīsies vairāk nekā četri tūkstoši somu karavīru, kas ir lielākā jaunpienācējas valsts dalība ārvalstu mācībās visā alianses pastāvēšanas vēsturē. Tiek uzsvērts, ka šī pasākuma mērķis ir praktizēt alianses aizsardzību nesen paplašinātajā teritorijā.

NATO mācības turpināsies līdz 15. martam, un tajās piedalīsies vairāk nekā 50 zemūdenes, fregates, gaisa kuģu bāzes kuģi un dažādi desanta kuģi, kā arī vairāk nekā 100 iznīcinātāju, transporta lidaparātu, jūras novērošanas lidmašīnu un helikopteru. Puse NATO karavīru trenēsies uz sauszemes, bet pārējie jūrā.