Tuska valdība ar konstitucionālās tiesas reformu centīsies "atjaunot likuma varu" Polijā

© depositphotos.com

Polijas tieslietu ministrs Ādams Bodnars pirmdien paziņoja, ka tiek uzsākti vairāki pasākumi, lai "mainītu situāciju" konstitucionālajā tiesā un "atjaunotu likuma varu" pēc iepriekšējās valdības veiktām strīdīgām reformām.

Premjerministra Donalda Tuska valdība, kas decembrī nāca pie varas, mēģina mainīt politiku, kuru ieviesa iepriekšējā nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) valdība un kuru Eiropas Savienība (ES) uzskatīja par demokrātiju graujošu.

Eiropas Komisija (EK) 29. februārī oficiāli apstiprināja 137 miljardu eiro atbrīvošanu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem, kuru piešķiršana Polijai tika aizturēta, pastāvot bažām par likuma varas ievērošanu.

Tieslietu ministrs paziņoja reportieriem, ka jaunais pasākumu kopums var novest pie "situācijas mainīšanas konstitucionālajā tiesā" un "vispār ir saistīts ar likuma varas atjaunošanas procesu".

Starp šiem pasākumiem ir parlamenta rezolūcija, kurā teikts, ka daži no konstitucionālās tiesas tiesnešiem tika nelikumīgi ievēlēti.

Pašreizējā valdība un iepriekšējās valdības reformu kritiķi uzskata, ka PiS atbalstītā konstitucionālās tiesas galvenā tiesnese Jūlija Pšilembska ieņem šo amatu nelikumīgi.

Gadu gaitā konstitucionālā tiesa Pšilembskas vadībā atkārtoti apstrīdēja ES likumu pārākumu pār nacionālajiem likumiem.

Bodnara paziņotie pasākumi ietver arī konstitūcijas grozījuma likumprojektu par tiesas "atjaunošanu", atceļot pašreizējos tiesnešus un nomainot viņus ar jaunievēlētiem tiesnešiem.

Tas būtu iespējams tikai ar opozīcijā esošās PiS atbalstu, un partija jau ir paziņojusi, ka to neatbalstīs.

Vēl nav zināms, kāda šī grozījuma jautājumā ir PiS sabiedrotā Polijas prezidenta Andžeja Dudas nostāja.

Parlaments trešdien sāks debates par šiem pasākumiem.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais