Vācijas politiķi nikni diskutē par marihuānas legalizāciju

© pixabay.com

Vācijā opozīcijā esošie konservatīvie (CDU/CSU) pirmdien konferencē Berlīnē nosodījuši valdības ieceri legalizēt marihuānu.

"Marihuānas lietošanas ievērojamais risks veselībai, jo īpaši psiholoģiskais risks, ir zinātniski pierādīts, un to nedrīkst ignorēt," teikts kristīgo demokrātu (CDU) un to māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) pieņemtajā deklarācijā.

CDU un CSU, kas kopā veido lielāko opozīcijas grupu Vācijā, vēlas nobloķēt likumprojektu, kas ļautu pieaugušajiem no 1.aprīļa mājās glabāt 50 gramus marihuānas personīgai lietošanai, bet ārpus mājām pie viņiem varētu atrasties 25 grami "zālītes". Pieaugušajiem būtu arī tiesībās mājās audzēt līdz trijiem kaņepju stādiem.

Vācijas parlamenta apakšnams Bundestāgs likumprojektu pieņēma 23.februārī, bet tas vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā Bundesrātā. Balsojums Bundesrātā paredzēts 22.martā.

Likumprojekta aizstāvji valdošajā koalīcijā, ko veido sociāldemokrāti, zaļie un Brīvo demokrātu partija (FDP), apgalvo, ka legalizācija padarītu drošāku marihuānas lietošanu, jo izņemtu to no melnā tirgus. Taču CDU/CSU deklarācijā norādīts, ka ASV un Kanādā, kur marihuānas lietošana atpūtas nolūkiem ir plaši atļauta, marihuāna joprojām tiek pārdota arī melnajā tirgū.

Deklarācijā arī teikts, ka likums radīs pārmērīgu birokrātisko slogu vietējām varasiestādēm, un kontrabanda un krāpšanās ar nodokļiem kļūs par neatrisināmām problēmām.