Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vienā no Eiropas valstīm pensionāri ik gadu saņems 13. pensiju

© Pixabay.com

Šveicē noticis referendums, kurā pilsoņi nobalsoja par 13. pensijas noteikšanu, līdzīgi kā dažos uzņēmumos, ziņo Reuters.

Tiek atzīmēts, ka nepieciešamība palielināt pensiju maksājumus tika pamatota ar pastāvīgu dzīves dārdzības pieaugumu, tāpēc jautājums par papildu 13. ikmēneša maksājumu pensionāriem tika nodots tautas nobalsošanai. Varas iestādes un uzņēmēji ierosinājumu nodēvēja par finansiāli nepamatotu, bet vēlētāji pauda savu viedokli - 58% par.

Iepriekš Šveices vēlētāji pret šādām sociālajām piemaksām bija skeptiski. Kā ziņo Reuters, iepriekšējos gados šveicieši referendumos nobalsoja pret priekšlikumu saīsināt darba nedēļu un palielināt atvaļinājumus.

"Nav skaidrs, kā tiks finansēts pensiju palielinājums, kuram jāstājas spēkā 2026. gadā. Oponenti saka, ka tas varētu izraisīt nodokļu palielināšanu vai izdevumu samazināšanu un kļūt par slogu Šveices jauniešiem," raksta Reuters, piebilstot, ka minimālā vecuma pensija Šveicē tagad ir 1225 CHF jeb 1393 ASV dolāri mēnesī, bet maksimālā summa ir CHF 2450.

Tajā pašā laikā šveicieši neatbalstīja ideju palielināt pensionēšanās vecumu no 65 uz 66 gadiem - pret balsoja vairāk nekā 74% vēlētāju.