Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Tūkstošiem medicīnas darbinieku iziet Seulas ielās, pieprasot nepalielināt vietu skaitu medicīnas skolās

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Tūkstošiem ārstu svētdien sapulcējās uz demonstrāciju Seulā, paužot atbalstu jaunajiem kolēģiem, kuri jau gandrīz divas nedēļas streiko pret valdības plānu krasi palielināt vietu skaitu medicīnas skolās.

Streikā piedalās gandrīz 9000 ārstu praktikantu un rezidentu.

Valdība vēlas no nākamā gada palielināt Dienvidkorejas medicīnas skolu uzņemšanas kvotu par 2000. Līdz šim tika uzņemti 3058 studenti. Valdība skaidro, ka šādas izmaiņas nepieciešamas, jo sabiedrība noveco un pašreiz Dienvidkorejas ārstu skaita attiecība pret iedzīvotāju skaitu ir viena no zemākajām starp attīstītajām valstīm.

Taču daudzi ārsti asi kritizē valdības plānu, sakot, ka medicīnas skolas nespēs tikt galā ar tik strauju studentu skaita pieaugumu. Kritiķi apgalvo, ka arī darbā pieņemšanas plāns nerisina hronisko ārstu trūkumu tādās svarīgās, bet slikti apmaksātās specialitātēs kā pediatrija un neatliekamās palīdzības nodaļas.

Ārsti uzskata, ka straujš jauno ārstu skaita pieaugums arī palielinās valsts izdevumus par medicīnu, jo lielāka konkurence izraisīs pārmērīgu ārstēšanu. Kritiķi savukārt apgalvo, ka ārsti vienkārši uztraucas par to, ka ārstu skaita pieauguma dēļ saņems mazākus ienākumus.

Valdība plāno no pirmdienas īstenot pasākumus, lai apturētu streikojošo praktikantu un rezidentu medicīniskās licences par nepakļaušanos valdības rīkojumiem izbeigt streiku.

Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem līdz ceturtdienas vakaram 8945 no valstī strādājošajiem 13 000 medicīnas praktikantu un rezidentu bija iesaistījušies streikā. Valdība vairākkārt brīdināja, ka viņiem draud licences apturēšana uz vismaz trim mēnešiem un apsūdzības, ja viņi neatgriezīsies darbā līdz 29.februārim.

Streikojošie ārsti ir tikai neliela daļa no Dienvidkorejas 140 000 ārstu. Taču viņi veido aptuveni 30% līdz 40% no kopējā ārstu skaita dažās lielākajās slimnīcās. Viņu streikošanas dēļ slimnīcām nācies atcelt daudzas operācijas un ārstniecības procedūras.

Vecākie ārsti ir rīkojuši virkni mītiņu, atbalstot jaunos ārstus, bet nav pievienojušies streikotājiem. Ja arī viņi sāks streikus, tas būs liels trieciens Dienvidkorejas veselības aprūpes dienestam.