Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Opozīcijas partija rosina veikt izmaiņas NĪN piemērošanā

© pexels.com

Opozīcijā esošā "Stabilitātei" frakcija rosina ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) neapliekt vienu Latvijas fiziskās personas īpašumā esošu nekustamo īpašumu, kurā tā ir deklarējusi dzīves vietu un dzīvo, kā arī šim nekustamajam īpašumam piekritīgo zemes platību pilsētās un ciemos līdz 1500 kvadrātmetriem, bet viensētās līdz diviem hektāriem.

Grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" partija sagatavojusi ņemot vērā, ka valdība izstrādā jaunu nodokļu politiku, kas paredz ar 2025.gada 1.janvāri paaugstināt nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību un nekustamo īpašumu nodokli.

Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri dzīvo nabadzībā ir sasniedzis 22,5%, savukārt uz trūkuma robežas esošo iedzīvotāju skaits palielinās ar katru dienu, apgalvo "Stabilitātei".

Opozīcijas partija prognozē, ka energoresursu un pārtikas cenu kāpuma ietekmē apmaksāt paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli lielākajai Latvijas valsts iedzīvotāju būs problemātiski un tas radīs nodokļa parādu pieaugumu, kas savukārt novedīs pie parādu piedziņas piespiedu kārtā, ieskaitot īpašuma atsavināšanu un pārdošanu izsolē.

"Stabilitātei" akcentē, ka nekustamā īpašuma nodokļa politika Eiropā ir dažāda, taču lielākajai daļai valstu vienīgais mājoklis netiekot aplikts ar nodokli vai tas ir ļoti mazs. Piemēram, kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā par vienīgo mājokli un zemi netiek aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis.