Ukrainas kara 738. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20.Krievijas armija sestdien, 2. martā, veica 22 mēģinājumus izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Novopavļivkas frontē, ziņo pravda.com.ua.

20:17. Ukrainas aizsardzības spēki piektdien notriekuši Krievijas iznīcinātāju bumbvedēju Su-34, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"Attiecībā uz kaujas darbu, par kuru es ziņoju pirms stundas. Gaisa pavēlniecība "Shid" apstiprina iznīcinātāja bumbvedēja Su-34 notriekšanu. Diemžēl tikai viena," gaisa pavēlniecības preses dienests citē Oleščuku. Pavēlniecība iepriekš ziņoja, ka pielietotas vadāmās zenītraķetes pret divām ienaidnieka lidmašīnām - Su-34 un Su-35. Gaisa pavēlniecība arī uzsver, ka Ukrainai sistēmas un ieroči ir nepieciešami lielā skaitā.

18:34. Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers ziņo, ka palielinājies bojā gājušo skaits Krievijas dronu uzbrukumā Odesai. Naktī uz sestdienu Krievijas raidītam dronam "Shahed" Odesā trāpot daudzstāvu dzīvojamā namā, nogalināti septiņi cilvēki.

18:01. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka Krievijas armijas uzbrukumā ar kaujas droniem vakar, 1. martā, Hersonas apgabalā cietis policists.

15:40. Jaunākā informācija liecina, ka naktī uz sestdienu Krievijas dronu triecienos Odesā nogalināti četri cilvēki, bet Harkivas apgabalā viens, paziņoja vietējās varasiestādes. Odesas pilsētā un apgabalā izsludinātas trīs dienu sēras.

Uzbrukumā, ko Krievija veica ar droniem "Shahed", Odesā nogalināti četri cilvēki, ir ievainotie mierīgo iedzīvotāju vidū, nodarīti postījumi daudzstāvu dzīvojamiem namiem. Glābēji Odesā daudzstāvu nama drupās pirmā stāva līmenī izcēla trīs gadus veca bērna līķi, tur atrasts arī ceturtais līķis, vēsta Ukrainas Ārkārtas situāciju dienests. Cietuši astoņi cilvēki, izglābti pieci.

13:32. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 415 640 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 960 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6624 tankus, 12 611 bruņutransportierus, 10 153 lielgabalus un mīnmetējus, 1003 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 696 zenītartilērijas iekārtas, 346 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7829 bezpilota lidaparātus, 1915 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 267 automobiļus un autocisternas, kā arī 1617 specializētās tehnikas vienības.

12:01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, komentējot aizvadītās nakts Krievijas dronu triecienus Ukrainas pilsētām, sestdien atkal mudināja partnerus palielināt pretgaisa aizsardzības līdzekļu piegādes.

"Mums no partneriem vajag vairāk pretgaisa aizsardzības līdzekļu. Ir jānostiprina Ukrainas pretgaisa aizsardzības vairogs, lai nodrošinātu papildu aizsardzību mūsu cilvēkiem pret krievu teroru," sestdienas rītā platformā "Telegram" pauda Zelenskis.

11:04. Krievija naktī uz sestdienu uz Ukrainu raidījusi 17 trieciendronus "Shahed", un Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši 14 no tiem, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Naktī uz 2024.gada 2.martu ienaidnieks uzbruka ar trim vadāmajām aviācijas raķetēm H-59/H-35 no Hersonas un Doneckas apgabalu okupētajām teritorijām un 17 trieciendroniem "Shahed". Dronu palaišanas rajoni - Primorskoahtarska Krievijā un Balakleja Krimā," teikts Ukrainas Gaisa spēku kanālā platformā "Telegram".

10:00. Šovakar Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Kalpaka labdarības balle, kurā vāks līdzekļus Ukrainas karavīru bērnu vasaras nometnēm. Šī gada balles mērķis ir atbalstīt Valsts aizsardzības un patriotisma fonda "Namejs" rīkotās Ukrainas frontē esošo karavīru bērnu vasaras nometnes.

09:02. Ukrainas Odesas un Harkivas apgabali naktī uz sestdienu tika pakļauti Krievijas dronu uzbrukumiem, kuros nogalināti vismaz divi cilvēki, paziņoja vietējās varas iestādes.

"Krievijas dronu uzbrukuma Odesai rezultātā jau ir zināms par septiņiem cietušiem civiliedzīvotājiem, starp kuriem ir viens bērns. Trīs gadus vecais mazulis guvis kājas nobrāzumu un pašlaik viņu novēro ārsti. Seši pieaugušie ir [ievainoti] vidējā smaguma pakāpē. Uz vietas turpina strādāt speciālisti. Tiek pārmeklēti gruveši, zem tiem var būt cilvēki," Kipers paziņoja savā "Telegram" kanālā.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norāda, ka Harkiva šobrīd nav tik ļoti aizsargāta, lai varētu ieteikt cilvēkiem tur atgriezties, ziņo pravda.com.ua.