Pārceļ tiesu pret Berluskoni

Tikai septiņas minūtes vakar ilga pirmā sēde tiesas prāvā pret Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni – pēc dažu formalitāšu noskaidrošanas prāva pārcelta uz 31. maiju. Nedz 74 gadus vecais S. Berluskoni, nedz 18 gadu vecā marokāniešu dejotāja Karima al Maruga jeb Rūbija, kuras seksuālos pakalpojumus viņš it kā esot izmantojis, sēdē nepiedalījās.

Reuters vēsta, ka atspoguļot tiesas prāvu ieradušās vairāk nekā 100 televīzijas kompāniju komandas (arī no Austrālijas), taču vakarrīt tika pavēstīts, ka filmēšana tiesas zālē ir aizliegta. Kaut gan prāvu bija iecerēts uzsākt pusdesmitos no rīta, jau ap astoņiem pie tiesas zāles pulcējušies demonstranti, kuri pieprasa premjera atkāpšanos, un desmitiem policistu, kuru uzdevums bija nodrošināt kārtības ievērošanu.

Pēc īsas formalitāšu noskaidrošanas tribunāls, kurā pārstāvētas trīs tiesneses, paziņojis, ka prāva atsāksies 31. maijā. Nav skaidrs, vai šis lēmums ir saistīts ar otrdien vakarā Itālijas parlamenta pieņemto dokumentu, kas pieprasa S. Berluskoni tiesāt nevis Milānas tiesā, bet īpašā ministru un deputātu tribunālā. AFP uzsver, ka šim pieprasījumam nav juridiska spēka, tomēr tas dod iespēju lēmumu par S. Berluskoni lietas tiesisko piekritību izskatīt Itālijas Konstitucionālajai tiesai. Opozīcijas deputāti savu kolēģu pieņemto lēmumu jau nosaukuši par «apkaunojošu» un «antikonstitucionālu». Itālijas opozīcijai simpatizējošie mediji vakar atkārtoti uzsvēruši, ka S. Berluskoni visiem spēkiem cenšas izvairīties no prāvas, pat neraugoties uz to, ka iepriekš solījis tajā piedalīties un apgāzt visas apsūdzības. Opozīcija ir pārliecināta – gadījumā, ja S. Berluskoni izdosies realizēt plānu par īpašo tribunālu, viņam atkal izdosies izvairīties no atbildības.

Svarīgākais