Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Putins atkal draud Rietumiem

© Pixabay.com

Krievijas prezidents Vladimirs Putins brīdinājis rietumvalstis nesūtīt karaspēku uz Ukrainu - viņaprāt, šāda lēmuma sekas būtu "traģiskas", raksta "bbc.com".

Savā ikgadējā uzrunā par valsts stāvokli prezidents Putins apsūdzēja Rietumus mēģinājumos ievilkt Krieviju bruņošanās sacensībā. Vienlaikus viņš norādīja, ka Krievijai ir jāpastiprina aizsardzība uz tās rietumu robežas tagad, kad Zviedrija un Somija pievienojas NATO.

Putins sacīja, ka Rietumi "provocē" konfliktu Ukrainā un "turpina melot bez jebkāda apmulsuma, sakot, ka Krievija, iespējams, grasās uzbrukt Eiropai".

Iespējams, atsaucoties uz Francijas prezidenta Emanuela Makrona šīs nedēļas sākumā izteiktajiem komentāriem, ka NATO sauszemes karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu "nevar izslēgt", Putins sacīja: "Sekas iespējamiem intervences dalībniekiem būs... traģiskas."

"Mums ir arī ieroči, kas var sasniegt mērķus viņu teritorijā," viņš piebilda.

"Tas viss patiešām izaicina konfliktu ar kodolieroču izmantošanu un civilizācijas iznīcināšanu. Vai viņi to nesaprot?"

Vairākas NATO valstis, tostarp ASV, Vācija un Lielbritānija, izslēdza iespēju Ukrainā izvietot sauszemes karaspēku, bet ASV kritizējušas Krievijas prezidenta pēdējos izteikumus par kodolkara iespējamību. ASV Valsts departamenta pārstāvis Metjū Millers sacīja, ka tā nav "pirmā reize, kad mēs redzam bezatbildīgu Vladimira Putina retoriku".

"Kodolvalsts līderis nedrīkst tā runāt," viņš sacīja, piebilstot, ka ASV nav redzējušas pierādījumus tam, ka Maskava plāno izmantot šādus ieročus.

Putins arī lepojās ar Krievijas izsmalcinātajiem ieročiem, piemēram, virsskaņas lidmašīnām un bezpilota zemūdens transportlīdzekļiem, un sacīja, ka Krievijas stratēģiskie kodolspēki ir "pilnīgā gatavībā".

Turklāt Putins divus gadus ilgās kaujas Ukrainā skaidri nosauca par "karu", neskatoties uz viņa vairākkārtēju uzstājību, ka Krievijas iebrukums jādēvē par "īpašu militāru operāciju". Viņš arī sacīja, ka "absolūtais vairākums" krievu atbalsta viņa lēmumu iebrukt Ukrainā un ka Krievijas iedzīvotāji tagad ir vienoti pret Rietumu mēģinājumiem novājināt valsti.

Runa izskanēja nedaudz vairāk kā divas nedēļas pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām, kurās tiek prognozēts, ka prezidents Putins tiks ievēlēts uz piekto pilnvaru termiņu.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka uzrunu "lielā mērā var uzskatīt par viņa vēlēšanu programmu".

Putins tajā runāja arī par nepieciešamību uzlabot tautas veselību, paziņojot par virkni pasākumu, kuru mērķis ir palielināt Krievijas iedzīvotāju paredzamo dzīves ilgumu, kas šobrīd ir viens no zemākajiem Eiropā, sasniedzot tikai 70 gadus. Aicinot cilvēkus pievērsties fiziskajām aktivitātēm un samazināt alkohola patēriņu, viņš jokoja: "Beidz dzert un sāc slēpot!"

Runa ilga rekordilgi - divas stundas, un tajā noklausījās visi augstākie politiķi, naftas un gāzes uzņēmumu “Rosneft” un “Gazprom” vadītāji, kā arī visu konfesiju reliģiskie vadītāji.

Tā tika pārraidīta uz milzīgiem ekrāniem visā Maskavā, un tiek ziņots, ka arī vairāki kinoteātri Krievijas pilsētās to demonstrēja bez maksas.

Kā jau bija sagaidāms, nekas netika minēts par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi, kurš nomira Sibīrijas soda kolonijā un kuru daudzi uzskatīja par Putina lielāko pretinieku.