Ukrainas kara 737. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:36]

© Freepik

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 1. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:36. Poligonos Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās notiek Kubas un Nepālas algotņu apmācības, vēsta tīmekļa izdevums UNN, atsaucoties uz Ukrainas Nacionālās pretošanās centru. Apmācības veic krievu instruktori - bijušie algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki. Krievija aktīvi vervē algotņus trūcīgajās pasaules valstīs, kur tai ir plašs aģentūras tīkls, norāda centrs.

20:44. Francija prezidenta Emanuela Makrona komanda vēlas padarīt karu Ukrainā un attieksmi pret Krieviju par 9.jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta vēlēšanu tēmu, vēsta laikraksts "Le Figaro". Elizejas pils izsūtījusi ielūgumus Francijas parlamentā pārstāvēto partiju līderiem uz tikšanos 7.martā, kas būs veltīta situācijai Ukrainā. Makrona izteikumi par karavīru iespējamo sūtīšanu uz Ukrainu opozīcijas un Eiropas kolēģu vidū nav uzņemti ar lielu izpratni, un prezidents vēlas šo jautājumu apspriest ar visiem Francijas politiskajiem spēkiem, vēsta "Le Figaro" .

19:10. Ukraina un Nīderlande parakstījušas vienošanos drošības jomā, ar ko šogad Kijivai militārajā palīdzībā tiks nodrošināti divi miljardi eiro, pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

18:10. Pēc Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolēnu iniciatīvas mēneša laikā vairāk nekā simts Latvijas skolas kopīgiem spēkiem akcijā "Skolas par uzvaru" savākušas 10 549 kilogramus dažādu preču ziedošanai Ukrainas karavīriem, aģentūru LETA informēja biedrības "Tavi draugi" pārstāve Agnese Ruberte.

16:28. Lielbritānijas valdības pārstāvji privāti mudina Vāciju piegādāt Ukrainai tālās darbības raķetes "Taurus", vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz informētiem avotiem.

"Augsti Lielbritānijas ministri un amatpersonas vairākkārt Vācijai likuši manīt, ka Ukrainai raķetes" Taurus" ir ārkārtīgi nepieciešamas," vēsta "Bloomberg".

"Vācijai ir jābeidz taisnoties," "Bloomberg" citē vārdā neminētas britu amatpersonas teikto.

15:33. Saeimas Eiropas lietu komisija šodien atbalstīja Eiropas Savienības (ES) muitas atvieglojumu Ukrainai pagarināšanu līdz 2025.gada vidum.

"Krievijas kara dēļ Ukraina arvien saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, tostarp ekonomiskām grūtībām," par komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša (P) šodien norādīto informēja Saeimas Preses dienestā.

Cepurītis uzsver, ka ES ir apņēmusies Ukrainai sniegt visa veida nepieciešamo atbalstu, tostarp veicināt iespējas tirgot tās ražojumus.

Komisija šodien apstiprināja nacionālo pozīciju par pagaidu tirdzniecības liberalizācijas pasākumiem Ukrainas ražojumiem. Iepriekš ieviestie atvieglojumi noteic, ka līdz jūnija sākumam Ukrainā audzētus augļus un dārzeņus, kā arī citus lauksaimniecības produktus neapliek ar muitas nodokli. Priekšlikums paredz pagarināt šos atvieglojumus līdz 2025.gada jūnijam.

13:22. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) aicinās komisiju pieņemt ziņojumu, kas cita starpā saistīts ar martā gaidāmajām Krievijas prezidenta "vēlēšanām".

Politiķis pauda, ka aiznākamnedēļ plānota sēde, kurā komisijas vadītājs aktualizēs opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nonāvēšanu ieslodzījuma vietā un citus politieslodzītos.

Kola ieskatā, Eiropas Savienība varētu reaģēt, veidojot atsevišķu sankciju mehānismus, kas būtu saistīts ar koruptīvām darbībām. Navaļnijs panāca un būtiski izgaismoja korupciju, kas valda Krievijas elitē, akcentēja Ārlietu komisijas vadītājs, norādot, ka Krievijas opozīcijas līderis bija gatavojis sarakstu ar amatpersonām, kuras rietumvalstīm būtu jāsakcionē.

Deputāts atzīmēja, ka negrib skriet notikumiem par priekšu, jo Ārlietu komisijai vēl būs jālemj, kāds būs paziņojuma saturs un vai to virzīt uz Saeimu.

Ukraina līdz šim nav aicinājusi Latviju neatzīt prezidenta vēlēšanas Krievijā. Kols sacīja, ka vēlēšanas tiks organizētas arī Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās, tādēļ, viņaprāt, tas jau ir pamats tās neatzīt.

"Es neloloju nekādas ilūzijas, ka vēlēšanas Krievijā ir godīgas, demokrātiskas un caurspīdīgas," pauda politiķis.

11:50. Medijs pravda.com.ua. ziņo, ka Lielbritānijas valdība privāti mudina Vāciju piegādāt Kijivai tālās darbības rādiusa raķetes "Taurus". "Lielbritānijas augstākie ministri un amatpersonas Vācijai vairākkārt ir skaidri norādījušas, ka Ukrainai ir ļoti vajadzīgas "Taurus" raķetes," rakstīts medijā "Bloomberg".

"Vācijai vajadzētu beigt attaisnoties," sacīja kāda britu amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

10:46.Krievijas pilsonis ceturtdien atzina savu vainu nelikumīgā elektronikas, kas izmantojama arī militārajām vajadzībām, eksportā uz Krieviju, kas ir starptautisko sankciju pārkāpums, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Honkongā dzīvojušais Maksims Marčenko vadīja tīklu, kurā bija vēl divi neidentificēti Krievijas pilsoņi. Krievijā bāzētu gala lietotāju vārdā viņi krāpnieciskā ceļā vairumā iepirka militāra līmeņa mikroelektroniku no izplatītājiem ASV, liecina ministrijas publiskotā informācija

10:21. Krievijas armija 29. februārī Zaporižjas apgabalam uzbruka 200 reizes. Uzbrukuma laikā dzīvību zaudējis viens civiliedzīvotājs, ziņo pravda.com.ua.

09:21. Nesaskaņu dēļ par karu Ukrainā pasaules 20 rūpnieciski attīstītāko ekonomiku grupas G20 finanšu ministru tikšanās Sanpaulu ceturtdien beigusies bez kopīga gala paziņojuma.

08:38. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 414 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6610 tankus, 12 582 bruņutransportierus, 10 106 lielgabalus un mīnmetējus, 1000 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 691 zenītartilērijas iekārtu, 345 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7794 bezpilota lidaparātus, 1912 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 206 automobiļus un autocisternas, kā arī 1611 specializētās tehnikas vienības.

07:07. Vācijas kanclers Olafs Šolcs, 29. februārī tiekoties ar Drēzdenes iedzīvotājiem, nosauca jaunu argumentu, kādēļ nenodot Ukrainai tālas darbības spārnotās raķetes "Taurus", ziņo pravda.com.ua. Šolcs sacīja, ka raķete "Taurus", kuras maksimālais darbības rādiuss ir 500 kilometri, ir ierocis, kas "nepareizas lietošanas gadījumā varētu sasniegt kādu noteiktu mērķi kaut kur Maskavā".

00:10. Amerikas Savienoto Valstu Pārstāvju palātas spīkers no republikāņu partijas, Maiks Džonsons, paziņoja, ka likumprojekts par papildu finansējumu Ukrainai tiks izskatīts, tiklīdz būs atrisināti federālās valdības finansēšanas jautājumi.

Iepriekš, 29. februāra brīfingā, runātājs prognozēja, ka Parlaments, visticamāk, šonedēļ neapsvērs Ukrainas palīdzību, tā vietā koncentrējoties uz robežu drošību un izvairīšanos no finanšu izsīkuma pašu valdības darbam.