Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Jaunzēlande atceļ cigarešu aizliegumu nākamajām paaudzēm

© pexels.com

Jaunzēlande atcēlusi likumu, kas paredzēja aizliegt cigarešu pārdošanu nākamajā paaudzēm, ceturtdien paziņojusi valdība.

Laikā, kad valdību vadīja leiboristu premjerministre Džasinda Ārderna, Jaunzēlande 2022.gadā pieņēma likumu, kas paredzēja aizliegt pārdot tabakas produktus cilvēkiem, kas dzimuši pēc 2008.gada. Likums arī paredzēja samazināt nikotīna līmeni cigaretēs un ierobežot tabakas produktu tirdzniecību.

Jaunā valdība, ko vada konservatīvo līderis Kristofers Laksons, trešdienas vakarā likumu atcēlusi, apejot ierasto izskatīšanas procedūru.

"Jaunzēlandē pēdējos gados ir vērojams viens no lielākajiem smēķēšanas rādītāju samazinājumiem visā pasaulē, un mēs vēlamies balstīties uz praktiskiem instrumentiem un pieejām, kas līdz šim ir bijušas veiksmīgas," norādīja veselības ministra vietniece Kasija Kostello. Viņa uzsvēra, ka valdība joprojām vēlas izskaust smēķēšanu.

Kostello sacīja, ka iepriekšējā valdība virzījās uz nepārbaudītu režīmu, neņemot vērā, cik negatīvi aizliegums var ietekmēt smēķētājus, mazumtirgotājus un noziedzības līmeni.

Leiboristu līderis Kriss Hipkinss minētā likuma atcelšanu nosaucis par "traģisku pavērsiena punktu".

"Valdības piekāpšanās lielajiem tabakas uzņēmumiem, vienlaikus izliekoties, ka tai rūp jaunzēlandiešu veselība un labklājība, ir kā aina no distopiskiem murgiem," sacīja Hipkinss, piebilstot, ka valdībai trūkst morālā kompasa.

Tūkstošiem jaunzēlandiešu tiks nolemti tabakas atkarībai, kaitējumam un novēršamai nāvei, savukārt norādījusi organizācija "Health Coalition Aotearoa".

"Tabakas industrija svinēs uzvaru, panākot, ka valdības koalīcijas partijas, kurām visām ir nozīmīgas saiknes ar šo nozari, īstenos tās programmu, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu 284 000 smēķētāju atkarību," sacīja organizācijas līdzpriekšsēdētājs Boids Svinbērns. "Tabakas rūpniecības peļņas izvirzīšana augstāk par Jaunzēlandes iedzīvotāju veselību ir rupja bezatbildīga," viņš uzsvēra.