Landsberģis: Suvalku koridorā plānotās akcijas vairs nav līdzīgas protestiem, bet gan darbībām, kas vērstas pret Polijas un Lietuvas drošību

© Scanpix

Polijas lauksaimnieku plānotā autoceļa blokāde uz Polijas un Lietuvas robežas līdzinās hibrīdoperācijām, trešdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

"Tas nepārprotami atgādina dažas hibrīdoperācijas, ko intensīvi izmanto Krievijas propaganda," Landsberģis sacīja žurnālistiem pirms valdības sēdes.

"Ceru, ka arī mūsu partneri Polijā to redz tāpat kā mēs, un mēs darīsim visu iespējamo, lai nepieļautu eskalāciju," viņš teica.

Landsberģis norādīja, ka "Suvalku koridorā plānotās akcijas vairs nav līdzīgas protestiem, bet gan darbībām, kas vērstas pret Polijas un Lietuvas nacionālo drošību".

Savukārt Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite paziņoja, ka Lietuvas varas iestādes gatavojas gaidāmajai protesta akcijai.

"Esam to pārrunājuši ar mūsu dienestu vadītājiem," teica Bilotaite, piebilstot, ka ir izvērtēti iespējamie riski un neērtības, ko Polijas lauksaimnieku protesta akcija var radīt Lietuvai.

"Esam pārrunājuši, ka mūsu amatpersonas ir gatavas garantēt sabiedrisko kārtību un drošību un to, ka mūsu cilvēkiem ir pēc iespējas mazāk neērtību," viņa piebilda.

Polijas lauksaimnieki no 1. marta plāno bloķēt ceļu pie bijušā Kalvarijas-Budzisko robežkontroles punkta ar Lietuvu. Plānots, ka blokāde ilgs aptuveni nedēļu. Protestu izraisījušas aizdomas, ka no Ukrainas importēti graudi tomēr nonāk Polijā caur Lietuvu.

Lai protestētu pret Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, uz kuru netiek attiecinātas muitas nodevas, Polijas lauksaimnieki pēdējo nedēļu laikā centušies bloķēt Polijas un Ukrainas robežu, kā arī nozīmīgu autoceļu uz Vāciju.