Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO: Krievu ārsts par Navaļnija nāvi - tā ir slepkavība!

© Ekrānuzņēmums / YouTube

„Vai tā bija ilgstoši īstenota slepkavība, vai arī bija vajadzīgs kāds „palaišanas” mehānisms... To mēs, iespējams, nekad neuzzināsim,” intervijā TV24 atzina viens no slavenākajiem Krievijas ārstiem ķirurgiem – ortopēds Andrejs Volna.

Ārsts ir emigrējis no valsts un šobrīd kā brīvprātīgais strādā Ukrainas kara hospitālī. Tieši viņam Navaļnija radi uzticēja analizēt slavenā Kremļa opozicionāra medicīnas vēsturi.

„Es nebiju Navaļnija ārstējošais ārsts. Es analizēju un pētīju medicīniskos aspektus viņa saindēšanā Omskā, pēc medicīnas kartes no Omskas slimnīcas. Kartes bija divas - viena oficiālā, otra iegūta neoficiāli. Salīdzināju, kas tur ir labots. Un tad, kad Aleksejs jau atgriezās Krievijā, kad viņu sāka nemitīgi pārsūtīt no cietuma uz cietumu, viņa draugi un radinieki man nodeva medicīnas karti, ko izdevās iegūt toreiz vēl no Vladimiras cietuma, lai es paanalizētu, jo tur feldšeris rakstīja ar roku.

Mazliet jāsaprot ārstu rokraksti, lai varētu izlasīt un saprast, kas ar Alekseju notiek. Tāpēc viņš man nav svešs cilvēks. Es viņu uztvēru kā cilvēku, kura medicīnas vēsturi es zinu ļoti labi,” sarunā ar Armandu Puči sacīja Volna, nešaubīgi uzsvērdams, ka Navaļnijs ticis noslepkavots. „Neviena cita termina kā vien slepkavība un šī fakta konstatēšana neeksistē. Vai tā bija ilgstoši īstenota slepkavība, vai arī bija vajadzīgs kāds „palaišanas” mehānisms... To mēs, iespējams, nekad neuzzināsim.

Taču jebkurā gadījumā tā bija slepkavība. 300 dienas noturēt cilvēku betona futrālī, pēdējos mēnešus - aiz Polārā loka, kur ir ārkārtīgi zema gaisa temperatūra, ar pastaigām 6:30 no rīta... Kad cilvēks vēl nav pilnībā atveseļojies pēc indēšanas, pēc kovida... Nav zināms, vai vispār iespējama pilnīga atveseļošanās pēc tādas indēšanas. Protams, ka tā ir slepkavība! Vai tādi izmeklētāji kā Hristo Grozevs, kā Navaļnija komanda, „Korupcijas apkarošanas fonds” spēs atrast kaut ko, kas dotu norādes... Taču, novērtējot notikušo, man šķiet, tas nav īpaši svarīgi. Tā ir slepkavība.”