Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijā pastiprinās galēji kreiso kaujinieku vardarbība

© pexels.com

Grieķijas pretterorisma policija otrdien veica reidus un arestus saistībā ar uzbrukumiem, par kuriem uzņēmušies atbildību galēji kreisie kaujinieki, tai skaitā vēstuļbumbas nosūtīšanu tiesnesim, paziņoja amatpersonas.

Grieķijā pēdējos mēnešos ir pastiprinājusies galēji kreiso kaujinieku vardarbība. Viena no tās izpausmēm bija sprādziens pie Nodarbinātības ministrijas Atēnās, kurā gan neviens netika ievainots.

Policija paziņoja, ka reidu laikā tika konfiscēti šaujamieroči un sprāgstvielas, kā arī arestēti seši civlēki galvaspilsētā. Vēl četri cilvēki, kas jau izcieš cietumsodus, tiek turēti aizdomās par līdzdalibu šajā lietā.

Visiem 10 aizdomās turētajiem draud apsūdzības, tostarp par dalību teroristu organizācijā, slepkavības mēģinājumu, ieroču un sprāgstvielu likumu pārkāpumiem.

Uzbrukumos ir nodarīti postījumi ēkām un automašīnām, bet neviens nav ievainots.

Grieķija gadu desmitiem ir cietusi no galēji kreiso kaujinieku vardarbības, kas bijusi diapazonā no spridzināšanām un atentātiem līdz nelielām dedzināšanām. Lai gan galvenie grupējumi ir izformēti vai izbeiguši darbību, atbildību par jaunākajiem sprādzieniem ir uzņēmušies jauni grupējumi, kas pārsvarā ir anarhistu ideju piekritēji.

Šomēnes tiesnesim Saloniku pilsētā tika nosūtīta vēstuļbumba, kuru saņēmējs atzina par aizdomīgu un izsauca tiesas nama apsardzi. Ēka tika evakuēta, un bumbu neitralizēja spridzekļu eksperti.

Atbildību par šo vēstuļbumbu uzņēmās iepriekš nezināms anarhistu grupējums "Bruņotā atbilde", kas tiešsaistes ierakstā arī solīja pastiprināt uzbrukumus tiesu varai, solidarizējoties ar ieslodzītiem kaujiniekiem.

Policijas otrdienas paziņojumā teikts, ka aizdomās turētie arī iesaistīti četros zemāka profila uzbrukumos kopš 2023.gada jūnija, pielietojot nelielus spridzekļu vai rokas granātas Atēnās un valsts vidienes pilsētā Larisā.

Šie uzbrukumi tika vērsti pret banku, būvfirmu, cietuma darbinieka automašīnu, un māju Larisā. Atbildību par tiem uzņēmās galēji kreisais grupējums "Koordinācija atriebībai".

Sprādziens pie Nodarbinātības ministrijas notika pēc brīdinājuma zvana, kuru veicis grupējums "Revolucionārā šķiras pašaizsardzība".

Decembrī pie īpašo uzdevumu policijas kompleksa Atēnās tika novietots spridzeklis, kas neeksplodēja.