Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Satraucošs atklājums - jaundzimušo placentā konstatē mikroplastmasu

© Unsplash

Zinātnieki ir atklājuši mikroplastmasas klātbūtni cilvēka placentas audos, kas rada nopietnas bažas par iespējamo ietekmi uz veselību gan pašreizējām, gan nākamajām paaudzēm.

Mikroplastmasa ir niecīgi plastmasas fragmenti, kuru izmērs ir mazāks par pieciem milimetriem un satraucoši ir tas, ka tā atklāta gandrīz katrā, līdz šim pārbaudītajā, cilvēka ķermeņa daļā.

Satraucošā pētījumā, ko veica Ņūmeksikas Veselības zinātņu universitāte, Metjū Kampens, profesors Farmācijas zinātņu departamentā, rūpīgi analizēja placentas paraugus no 62 indivīdiem. Pārsteidzoši, ka katrs placentas paraugs saturēja mikroplastmasu, kuru koncentrācija svārstās no 6,5 līdz 790 mikrogramiem uz gramu audu.

"Lai gan šie skaitļi no pirmā acu uzmetiena varētu šķist nenozīmīgi, mūsu vidē pastāvīgi pieaugošā mikroplastmasas daudzuma ietekme uz veselību ir potenciāli nopietna," sacīja Kampens.

Visizplatītākais atrastais polimērs bija polietilēns, kas veido 54% no kopējās atklātās plastmasas. Citi nozīmīgi polimēri ietvēra polivinilhlorīdu (PVC) un neilonu, no kuriem katrs veido aptuveni 10% no kopējā daudzuma, kā arī deviņu citu polimēru maisījumu.

Plastmasas izmantošanas izplatība kopš 1950. gadiem ir izraisījusi vides krīzi, un mūsu ekosistēmās ir iekļuvis satriecošs plastmasas atkritumu daudzums, no kuriem liela daļa sadalās mikroplastmasā.

"Tā nonāk gruntsūdeņos, dažreiz aerosolējas un nonāk mūsu vidē," sacīja Garsija. "Mēs to uzņemam ne tikai no norijot, bet arī ieelpojot. Tas ietekmē ne tikai mūs kā cilvēkus, bet arī visus mūsu dzīvniekus un visus mūsu augus. Mēs to redzam it visur. ”