Ukrainas kara 735. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:09]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 28. februārī. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:09 Pēdējo 10 dienu laikā notriektas 10 Krievijas okupācijas spēku lidmašīnas. Taču, neskatoties uz zaudējumiem, ienaidniekam joprojām ir diezgan spēcīgs militārās aviācijas potenciāls, norāda aviācijas eksperts Valērijs Romaņenko.

"Šodien Krievijas militāro lidmašīnu skaits, neskatoties uz zaudējumiem, nesamazinās. Tāpēc mums ir vajadzīgas jaunas Rietumu pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas palīdzēs izlīdzināt Krievijas Federācijas priekšrocības aviācijā. Ceru, ka mums izdosies stiprināt mūsu pretgaisa aizsardzības sistēmu ar vēl vairākām Patriot pretgaisa aizsardzības sistēmām,” viņš piebilda televīzijas kanāla Espresso ēterā.

Romaņenko arī pastāstīja, cik lidmašīnu Krievijai vēl ir. Konkrēti, ienaidnieka rīcībā ir vairāk nekā 100 Su-34, kurus ukraiņu aizstāvji pēdējā laikā notriekuši visbiežāk.

21:32 Pentagonam joprojām ir aptuveni 4 miljardi dolāru, kas iepriekš tika piešķirti militāram atbalstam Kijevai saskaņā ar tā sauktajām "Ukrainas prezidenta pilnvarām". Tagad amerikāņu amatpersonas apsver, vai izmantot šo naudu, raksta CNN.

Kā žurnālistiem sacīja "daudzas ASV aizsardzības amatpersonas", runa nav par "īstu naudu", bet gan par pilnvarām pārvest uz Ukrainu militāro aprīkojumu no pašas amerikāņu armijas rezervēm. Līdz šim Pentagons nav vēlējies aiztikt šo “atlicinātāju”, kamēr Kongress nepiešķirs finansējumu jaunu ieroču iegādei amerikāņu armijai, nevis to, kas tiks nosūtīti uz Ukrainu.

Kā vēsta avoti, militārās amatpersonas baidījās no amerikāņu karaspēka kaujas gatavības samazināšanās, ja viņiem nekavējoties netiks kompensēts viss, kas tiks ukraiņiem. Taču, tā kā Ukrainai arvien vairāk nepieciešama ASV militārā palīdzība un Kongress nespēj apstiprināt jaunu programmu, Pentagons domā par vismaz daļas 4 miljardu dolāru izmantošanu, ko Džo Baidenam ir tiesības izmantot.

20:51 3. uzbrukuma brigāde padzina iebrucējus no Krasnohorivkas Doņeckas apgabalā. Dienu iepriekš Krievijas armijas spēki uzbruka Krasnohorivkas dienvidaustrumu daļai un iegāja pilsētā.

19:57 Ukrainas raķešu spēki atklāja un iznīcināja vienu svarīgu Krievijas armijas mērķi. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja 28.februāra vakarā, neprecizējot, par ko tieši ir runa.

Tajā pašā laikā ziņojumā norādīts, ka kaujas dienā tika uzbrukts 1 kontroles punktam un 1 Krievijas karaspēka un aprīkojuma izvietošanas zonai. Starp iznīcinātajiem priekšmetiem ir uzskaitīti: 4 artilērijas ieroči, 1 pretgaisa aizsardzības ierocis, 1 elektroniskās kara stacijas.

Tajā pašā laikā Ukrainas aviācija veica triecienus 7 Krievijas spēku izvietošanas zonām Ukrainā.

18:52 Karš Ukrainā pret krieviem turpinās, un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir gatavs kārtējo reizi vest Ukrainu un Krieviju pie sarunu galda Stambulā par Melnās jūras graudu koridora darbību.

To Erdogans paziņojis savā uzrunā Ukrainas un Dienvidaustrumeiropas samita dalībniekiem Tirānā (Albānija), vēsta Turcijas angļu valodā raidošais telekanāls Anews. Turcijas līderis uzsvēra, ka viņa valsts atbalsta Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī dara visu iespējamo, lai aizsargātu Krimas tatāru tiesības un intereses. Türkiye ir arī gatava sniegt savu ieguldījumu ātrai Ukrainas atjaunošanai un atjaunošanai.

18:00. 28. februārī Krievijas karaspēks ar vadāmām bumbām ietriecās Harkivas apgabala Kupjanskas pilsētas centrā, sabojājot mājas, nogalinot divus cilvēkus, piecus ievainojot, un zem drupām varētu atrasties vēl kāds, ziņo pravda.com.ua.

17:00. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien aicinājusi izmantot peļņu no Rietumos iesaldētajiem Krievijas aktīviem, lai finansētu militāro palīdzību Ukrainai.

15:51. Ķīnas Eirāzijas sūtnis Li Hui šonedēļ apmeklēs Krieviju, Ukrainu un Eiropas Savienības (ES) galveno mītni sarunām par divus gadus ilgstošo Krievijas-Ukrainas karu, trešdien pavēstīja Pekina.

15:00. Rietumvalstu iesaistīšanās karā Ukrainā pašlaik nešķiet iespējama, paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass, komentējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona izteikumus par iespējamu Rietumvalstu karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu. "Eiropas valstu tieša iesaistīšanās karā pašlaik nav paredzēta. Makrona izteikumus uzreiz noraidīja citas Eiropas Savienības dalībvalstis, un var pieņemt, ka Francijas prezidentam tas drīzāk bija politisks gājiens, lai izceltos līdzās Vācijas kancleram [Olafam] Šolcam," Terass sacīja aģentūrai BNS.

13:44. Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis ir gatavas iepirkt munīciju no trešajām valstīm un nodot to Ukrainai, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), kura nedēļas sākumā piedalījās bloka un alianses valstu līderu un pārstāvju konferencē Francijā, Parīzē.

12:45. Polijas premjerministrs Donalds Tusks paudis nopēlumu Slovākijas kolēģim Robertam Fico, kas iestājas pret militāro palīdzību Ukrainai, brīdinot, ka bez šādas palīdzības Krievijas robežas jau būtu citur.

Eiropas Savienībai drīzāk vajadzētu sekmēt sarunas, lai konfliktu izbeigtu, sacīja Slovākijas premjers. "Uzminiet, Robert, kur bez mūsu palīdzības atrastos robeža starp Krieviju un Ukrainu," kopīgajā preses konferencē Prāgā uz Fico teikto atbildēja Tusks.

12:30. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies Albānijas galvaspilsētā Tirānā, lai tiktos ar Albānijas premjerministru Edi Ramu un piedalītos samitā "Ukraina-Dienvidaustrumeiropa". "Turpināšu balstīt Ukrainas centienus, lai nodrošinātu taisnīgu un ilgstošu mieru," piebilda prezidents.

Kā norādīja Zelenskis, viņš arī runās par starptautiskā samita organizēšanu Šveicē, kur būtu jārunā par Ukrainas "Miera formulu".

11:30. Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) kopā ar vairāku citu Eiropas valstu parlamentu spīkeriem atklātā vēstulē aicina ASV Pārstāvju palātu iespējami drīz lemt par palīdzību ārvalstīm un nepieciešamajiem līdzekļiem Ukrainai cīņas turpināšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Aizvadītajās dienās ir apritējuši divi gadi, kopš Krievija un tās diktatoriskais režīms neizprovocētā un nepamatotā militārā agresijā ir vērsies pret Ukrainu, norāda politiķi. Eiropas valstu parlamentu spīkeri uzsver, ka šis iebrukums ir apdraudējis ne tikai Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti, bet arī metis izaicinājumu visai demokrātiskajai pasaulei, apdraudot drošību visā Eiropas un eiroatlantiskajā telpā.

10:45. Moldovas separātiskajā Piedņestras reģionā trešdien notiek visu līmeņu deputātu kongress, vairojoties bažām, ka Piedņestra var kļūt par vēl vienu spriedzes punktu Maskavas konfliktā ar Ukrainu.

10:31. Medijs pravda.com.ua. ziņo, ka jaunās ASV sankcijas pret Krieviju varētu ietekmēt Krievijas naftas eksportu uz Indiju, kas ir lielākais jēlnaftas pircējs. Sankcijas ir vērstas pret Krievijas vadošo naftas kuģniecības līniju "Sovcomflot". Krievija kļuva par Indijas lielāko naftas piegādātāju 2023. gadā.

09:00. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši visus desmit dronus "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījusi Krievija, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Naktī uz 2024.gada 28.februāri ienaidnieks no okupētā Doneckas apgabala uzbruka ar vadāmajām zenītraķetēm S-300 un no Primorskoahtarskas, Krievijas Federācijā, ar desmit trieciendroniem "Shahed"," teikts ziņojumā.

08:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 412 610 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6570 tankus, 12 508 bruņutransportierus, 1029 lielgabalus un mīnmetējus, 1000 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 688 zenītartilērijas iekārtas, 342 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7753 bezpilota lidaparātus, 1912 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 112 automobiļus un autocisternas, kā arī 1594 specializētās tehnikas vienības.

07:00. Ukraina vēl vairākus mēnešus būs neizdevīgā situācijā kaujas laukā, un, visticamāk, nespēs uzsākt jaunu pretuzbrukumu līdz vasaras beigām, paziņojis Lielbritānijas bruņoto spēku komandieris admirālis Tonijs Radakins.

Ukrainai trūks munīcijas un tā atpaliks karā ar Krieviju vairākus mēnešus, līdz Rietumi vienosies par turpmākiem soļiem Kijivas atbalstam, pavēstīja Radakins.

00:10. Pēdējās nedēļas laikā vien iebrucēji Taurides virzienā zaudējuši 30 tankus un 104 bruņu kaujas mašīnas, raksta pravda.com.ua.