Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas karavīri, iespējams, apmācīs militārpersonas Ukrainā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuvas amatpersonas apsver iespēju nosūtīt Lietuvas karavīrus uz Ukrainu, lai viņi tur apmācītu Ukrainas militārpersonas, taču pagaidām galvenā prioritāte ir atbalsts ieroču un munīcijas veidā, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

Mēs runājam par šo iespēju, un mēs to darām diezgan atklāti. Ir daudz nianšu saistībā ar to, kas varētu notikt un ar kādiem nosacījumiem," žurnālistiem sacīja Budris.

"Munīcija ir galvenais instruments, kas ir nepieciešams šodien un kas bija nepieciešams vakar, bet izskatīts tiek viss. (..) Tikai ne viss ir publiski," teica prezidenta padomnieks.

Šādi viņš komentēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojumu, ka nav izslēgta iespēja nosūtīt Rietumvalstu karaspēku uz Ukrainu.

Arī Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks otrdien izteicās par iespēju, ka NATO karaspēks varētu doties uz Ukrainu apmācību nolūkos. Pēc viņa teiktā, pašlaik Lietuvas karavīri apmāca Ukrainas militārpersonas Lielbritānijā, Vācijā un Lietuvā.

Apmācību misijai var būt "daudz dažādu modeļu, bet vienotas idejas nav", norādīja Budris, piebilstot, ka "pastāvīgi tiek apspriesti dažādi varianti".

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien konferencē Parīzē paziņoja par jauniem soļiem Ukrainas atbalstam tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, pat neizslēdzot Rietumvalstu sauszemes spēku nosūtīšanu, lai sasniegtu Eiropas mērķi sakaut Maskavu.

Tomēr vairāku Eiropas valstu vadītāji otrdien noraidīja ideju par Eiropas vai NATO valstu karavīru sūtīšanu uz Ukrainu.