Pārbaudīs 18 000 Baltkrievijas pilsoņu, kas pārcēlušies uz dzīvi Lietuvā

© Dāvis Ūlands / F64

Lietuvas Migrācijas departaments plāno pārbaudīt 18 000-20 000 Baltkrievijas pilsoņu, kuri pārcēlās uz Lietuvu pirms 2022. gada, kad vēl nebija noteikti ierobežojumi Baltkrievijas pilsoņiem saistībā ar Krievijas karu pret Ukrainu un Baltkrievijas lomu tajā.

Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite norādīja, ka šiem Baltkrievijas pilsoņiem būs jāaizpilda tāda pati anketa kā viņu līdzpilsoņiem, kas tagad ierodas Lietuvā.

"Mēs pārbaudīsim visus Baltkrievijas pilsoņus, kuri bija saņēmuši uzturēšanās atļaujas, pamatojoties uz nodarbinātību, laikā, kad papildu anketa vēl nebija spēkā," ziņu aģentūrai ELTA sacīja Gudzinskaite.

Gadījumā, ja saistībā ar kādu personu tiks konstatēta "negatīva informācija", Migrācijas departaments vērsīsies Valsts drošības departamentā (VSD) tālāka lēmuma pieņemšanai. Ja VSD secinās, ka persona rada draudus valsts drošībai, uzturēšanās atļauja tiks anulēta, teica Gudzinskaite.

Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kas pārceļas uz Lietuvu, no 2022.gada novembra ir jāaizpilda īpaša anketa. Tajā viņiem tiek jautāts arī par viņu viedokli par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Kopš šīs anketas ieviešanas 1644 Baltkrievijas un 397 Krievijas pilsoņi atzīti par personām, kas rada draudus Lietuvas nacionālajai drošībai, un uzturēšanās atļaujas nav saņēmuši.