Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kremlis turpina apkarot kritiķus - divarpus gadi cietumā cienījama vecuma aktīvistam

© Pixabay

Krievijas tiesa otrdien piespriedusi divarpus gadu cietumsodu pilsoņtiesību aktīvistam Oļegam Orlovam, jo viņš atļāvies nosodīt Krievijas iebrukuma Ukrainā.

"Tiesa ir konstatējusi Orlova vainu un piespriež sodu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem (..) vispārējā režīma soda izciešanas kolonijā," paziņoja tiesnesis.

70 gadus vecais Orlovs tika aizturēts tiesas zālē, pie kuras bija sapulcējušies aptuveni 200 atbalstītāji, lai atvadītos no viņa. Orlovs nesen intervijā aģentūrai AFP sacīja, ka viņam nav ilūziju par tiesas spriedumu.

Orlovs tika apsūdzēts par tā dēvēto Krievijas armijas diskreditēšanu rakstā franču tiešsaistes izdevumam "Mediapart". Oktobrī pēc pirmās tiesas prāvas viņam tika piemērots naudassods.

Sodanauda bija salīdzinoši maigs sods, un prokuratūra pieprasīja jaunu tiesas procesu.

Kad citi aktīvisti un Kremļa kritiķi devās trimdā, Orlovs palika Krievijā, kur, pēc viņa teiktā, viņš ir noderīgāks nekā ārzemēs.

Orlovs kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem darbojās nevalstiskajā organizācijā "Memoriāls", kas sākotnēji tika izveidota politiskās tirānijas un represiju izvērtēšanai, bet vēlāk kļuva par cilvēktiesību aizstāvju organizāciju.

Orlovs daudzus gadus vadīja "Memoriāla" cilvēktiesību nodaļu un kā vidutājs organizēja gūstekņu apmaiņas Čečenijas karu laikā. "Memoriālam" 2002. gadā tika piešķirta Nobela Miera prēmija, bet Krievijā organizācija jau bija aizliegta.

Aģentūrai AFP Orlovs atzina, ka viņa līdzšinējā dzīve neatstāj viņam citu iespēju kā vien iestāties pret karu Ukrainā.