Navaļniju bija plānots apmainīt pret FSB nolīgtu slepkavu; pēc Navaļnija nāves Vācijas interese par to zudusi

© Pixabay.com

Pēc Alekseja Navaļnija nāves Vācijas interese par iespējamo darījumu, lai apmainītu Vadimu Krasikovu pret Krievijā ieslodzītajiem ārvalstu pilsoņiem, ir "ievērojami mazinājusies", ziņo Financial Times, atsaucoties uz Amerikas un Vācijas amatpersonām.

Saskaņā ar vienu no avotiem, pēdējo nedēļu laikā notikušas sarunas par Krasikova apmaiņu pret Navaļniju, žurnālistu Evanu Gerškoviču un bijušo amerikāņu karavīru Polu Velanu. Pēc Navaļnija nāves Vācija, tāpat kā citas rietumvalstis, paziņoja, ka Putins ir atbildīgs par Krievijas opozīcijas līdera nāvi, un Krievijai tagad nav neviena, ko piedāvāt apmaiņā pret slepkavu.

The Wall Street Journal korespondents Evans Gerškovičs atrodas cietumā apsūdzībās par "spiegošanu". ASV varas iestādes paziņoja, ka viņš aizturēts nelikumīgi, un pieprasīja viņa atbrīvošanu. Arī Pols Velans tiek apsūdzēts "spiegošanā", un viņš izcieš 16 gadu cietumsodu stingrā režīma cietumā.

Krasikova apmaiņa, kā stāsta Financial Times avoti, bija ārkārtīgi sarežģīta, jo viņš pēc FSB norādījumiem 2019. gadā Vācijā nogalināja Gruzijas pilsoni Čečenu Zelimhanu Khangoshvili. Vācijas varas iestādes paziņoja, ka šis akts ir "nopietns Vācijas likumu un Vācijas suverenitātes pārkāpums". Taču Alekseja Navaļnija iekļaušana maiņas sarakstā varēja padarīt par iespējamu Krasikova maiņu.

FBK darbiniece Marija Pevčiha atklāja, ka Krasikovu tuvākajā laikā bija paredzēts apmainīt - pēc viņas rīcībā esošās informācijas, diskusija par Navaļnija, Gerškoviča un Velana apmaiņu pret slepkavu 15. februāra vakarā "bija beigu stadijā".

Pēc tam, pēc Pevčihas teiktā, Putins nolēma nogalināt opozicionāru, jo viņa brīvība Putinam bija neizdevīga, un tādējādi viņš "atbrīvojās no kaulēšanās priekšmeta", lai pēc tam iemainītu Krasikovu pret "kādu citu", raksta Financial Times

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais