Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

BBC atklāj detaļas, kā Krievija ievilināja Indijas pilsoņus karā pret Ukrainu

© Pixabay.com

Krievi piemānījuši vismaz duci Indijas pilsoņu, kuri tika nosūtīti karot kopā ar Krievijas spēkiem karā pret Ukrainu. Tiek atzīmēts, ka viens no savervētajiem gājis bojā raķešu uzbrukumā, raksta "bbc.com".

BBC žurnālisti noskaidroja, ka miris kāds Indijas pilsonis. 23. februārī viņa tēvs pastāstīja, ka pirms trim dienām runājis ar dēlu. Pēc viņa teiktā, dēls atradies 20-22 km attālumā no Ukrainas robežas un zvanījis reizi pāris dienās.

Citu Indijas pilsoņu satrauktās ģimenes ir lūgušas federālo valdību atvest viņus mājās. Apkrāptie vīrieši vecumā no 22 līdz 31 gadam, kas pieņemti darbā par "militārā departamenta palīgiem Krievijā", esot nosūtīti uz kaujas lauku, aizbildinoties ar "apmācībām".

Indijas avoti Krievijā apgalvo, ka Krievijas armijai pievienojušies desmitiem Indijas iedzīvotāju, tomēr avots Krievijas Aizsardzības ministrijā sacīja, ka faktiskais pēdējā gada laikā savervēto skaits ir aptuveni 100 cilvēku.

Indijas Ārlietu ministrija atzina, ka "daži Indijas pilsoņi tika iesaukti palīgpozīcijās Krievijas armijā".

Ministrija mudināja "visus Indijas pilsoņus ievērot pienācīgu piesardzību un turēties tālāk no šī konflikta".

Cietušie un viņu ģimenes stāsta, ka vervētāji piedāvājuši saņemt Krievijas pasi pēc dažu mēnešu militārā dienesta. Tiek ziņots, ka aģenti vervē cilvēkus no Indijas, AAE, Nepālas un Šrilankas.

"Mans 28 gadus vecais dēls strādāja iepakošanas uzņēmumā Dubaijā. Viņš un trīs draugi redzēja video, kurā aģents piedāvā darbu Krievijā ar solīto algu no 90 000 līdz 100 000 rūpiju, salīdzinot ar viņu pašreizējo algu 35 000 līdz 40 000 rūpiju," sacīja viena savervētā tēvs.

Kāds Utarpradešas iedzīvotājs, kurš arī tika savervēts, sacīja, ka viņus atveda uz Maskavu un solīja algu 150 000 rūpiju mēnesī.

"Maskavā mēs parakstījām līgumu krievu valodā un nezinot kļuvām par karavīriem, kuri tika nosūtīti karot karā. Tikām maldināti," sacīja vīrietis, apgalvojot, ka viņš un vēl divi viņa tautieši kaujās ir ievainoti. "Lūdzu, aizvediet mūs prom no šīs vietas. Pretējā gadījumā mūs nosūtīs uz fronti. Visur ir artilērijas uguns un krīt bezpilota lidaparāti. Mums nav karadarbības pieredzes. Aģenti mūs noveda šādā situācijā."

Kāds vīrietis no Kašmiras pa tālruni no Krievijas un Ukrainas robežas sacīja, ka kopā ar savu Indijas kompanjonu un deviņiem cilvēkiem no Nepālas un Kubas ir iestrēdzis Mariupolē. Pēc viņa teiktā, viņš treniņa laikā savainojis kāju. “Mans komandieris nemitīgi teica - šaujiet ar labo roku, šaujiet ar kreiso, šaujiet uz augšu, nošaujiet. Bet es nekad nepieskāros ierocim. Bija ļoti auksts, un, turot, ieroci kreisajā rokā, es iešāvu sev kājā.”

Indijas galvenās opozīcijas Kongresa partijas līderis Mallikarjuns Harge apgalvo, ka pēdējā gada laikā aptuveni 100 indiešu ir "savervēti Krievijas armijā par palīgiem".

"Daži no viņiem bija spiesti karot kopā ar Krievijas karaspēku uz Krievijas un Ukrainas robežas. Daži strādnieki arī sacīja, ka viņiem atņemtas pases un dokumenti, kā rezultātā viņi palika iestrēguši un nevarēja atgriezties mājās," viņš sacīja.