Vācijas tieslietu ministrs draud ierosināt kriminālvajāšanu par izteikumiem Berlinālē

© Reuters/Scanpix/Leta

Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans nosodījis izteikumus palestīniešu atbalstam Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā un paziņojis, ka ierosinās kriminālizmeklēšanu.

Ministrs intervijā mediju grupas "Funke" laikrakstiem norādīja, ka krimināllikums ir labi piemērots antisemītisku izteikumu sodīšanai. Piemēram, saukli "Brīva Palestīna - no upes līdz jūrai" var interpretēt kā palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" pastrādāto noziegumu pieņemšanu, norādīja Bušmans.

Svētdien sociālajos medijos festivāla sadaļā "Panorama" tika publicēts šāds sauklis, kas vedina domāt, ka jāizveido brīva Palestīna teritorijā no Jordānas upes līdz Vidusjūrai, kas ietvertu arī Izraēlas teritoriju. Festivāla organizētāji distancējās no šīs ieraksta sociālajos medijos, kas tika izdzēsts, un apgalvoja, ka konts ticis uzlauzts.

Bušmans uzsvēra, ka noziedzīgu nodarījumu attaisnošana ir sodāms nodarījums, un visi, kas izplata tādu teroristu organizāciju kā "Hamās" propagandas materiālus vai izmanto to simbolus arī saucami pie atbildības.

Ministrs sacīja, ka antisemītisms ir kaitējis Berlinālei, piebilstot, ka šie incidenti jāvērtē prokuratūrai un tiesām. Tomēr politiskais vērtējums ir skaidrs - antisemītisms nav pieciešams, uzsvēra Bušmans.

Berlināles noslēgumā sestdien Izraēlas un "Hamās" karš tika pieminēts vairākas reizes. Vairāki žūrijas locekļi un balvu saņēmēji mutiski vai ar piespraudēm aicināja pārtraukt uguni Gazas joslā.

Amerikāņu kinematogrāfists Bens Rasels noslēguma ceremonijā, saņemot balvu, bija apvilcis tradicionālo palestīniešu lakatu, bet Izraēlas veikto Gazas joslas bombardēšanu viņš nodēvēja par genocīdu.

Arī izraēliešu filmu veidotājs Juvals Abrahams izmantoja Berlināles skatuvi, lai asi kritizētu Izraēlas militārās operācijas Gazas joslā.

Berlīnes kinofestivāla laureātu runas, kurās tika skarta Gazas joslas kara tematika, pirmdien izpelnījās Vācijas līderu nopēlumu un pārmetumus vienpusībā.

Kritiķi norādīja, šādos izteikumos Izraēla tikusi apsūdzēta, nepieminot "Hamās" uzbrukumus Izraēlai un tajos nogalinātos upurus.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.