Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Japāņus uztrauc sakuru netipiskā ziedēšana šogad

© Pixabay.com

Japānas neparasti siltās ziemas dēļ daudz agrāk uzziedēs sakuras, vietējā ķiršu šķirne, kas tiek uzskatīta par galveno pavasara simbolu Uzlecošās saules zemē. Izdevums "Independent" vēsta, ka dažas sakuru šķirnes jau sākušas ziedēt.

Izdevums atzīmē, ka Japānā ķiršu ziedēšanas sezonas kulminācija parasti ir martā un aprīlī, kad lielāko pilsētu ielas rotā skaisti rozā un balti ziedi, pilsētas parkos un dārzos piesaistot miljoniem tūristu un apmeklētāju.

Tradicionāli pirmā februāra beigās uzzied 'Kawazu' šķirnes sakura, kas tiek kultivēta tāda paša nosaukuma pilsētā Japānas dienvidu centrālajā daļā. Taču šogad šie koki uzziedējuši jau pirms februāra vidus. Vietējie ir nobažījušies, ka ziedi sāks birt agrāk nekā parasti un tas sabojās tradicionālos Ķiršu ziedu svētkus.

Taču arī citas, vēlākas sakuras šķirnes šogad sagaidāmas daudz agrāk. Tokija jau paziņojusi, ka tieši viņu pilsētā koki uzziedēs pirmie. Daudzās dienvidu pilsētās gaisa temperatūra jau paaugstinās līdz 23-24 grādiem pēc Celsija, kas ir neparasti daudz pat Japānai - tikai pēdējā mēneša laikā valstī jau ir sasniegti aptuveni 600 vietējie temperatūras rekordi.

Klimatologi paredz, ka 2024. gada vasara būs tikpat karsta kā iepriekšējā, bet pēc tās sekos "revolūcija", kad ārkārtējo karstumu nomainīs aukstums un spēcīgas vētras.

Globālā sasilšana ietekmē arī populārus slēpošanas kūrortus Eiropā - pirms 40 gadiem ziemas olimpiskās spēles veiksmīgi norisinājās Bosnijā, bet šogad tā sniega trūkuma dēļ ir spiesta atcelt starptautiskās sacensības.