Ukrainas kara 733. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:56]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 26. februārī. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:56 Ukraina saņēmusi mazāk nekā trešo daļu no miljona artilērijas šāviņu, ko tai apsolīja piegādāt Eiropas Savienība (ES), pirmdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"No miljona šāviņu, ko Eiropa mums apsolīja, nevis 50% ir piegādāti, bet 30%. Diemžēl," Kijivā ar Bulgārijas premjerministru Nikolaju Denkovu kopīgajā preses konferencē sacīja Zelenskis.

ES apņemšanos pauda pērn, bet janvārī atzina, ka no miljona šāviņu, ko bija iecerējusi piegādāt līdz martam, spēs piegādāt tikai pusi.

Ukraina šomēnes mudināja ES spert "steidzamus soļus", lai palielinātu piegādes, atvieglojot noteikumu prasības un parakstot līgumus ar aizsardzības jomas uzņēmumiem.

21:15 Ģenerālis Valērijs Zalužnijs bija ļoti efektīvs kā Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks, un ģenerālis Aleksandrs Sirskis nav sliktāks. Šādi ASV armijas ģenerālis Veslijs Klārks komentēja militārās pavēlniecības maiņu Ukrainā.

"Ģenerālis Zalužnijs bija ļoti efektīvs bruņoto spēku virspavēlnieks. Rietumos neviens negaidīja, ka Ukraina izdzīvos. Ģenerālis Sirskis nav sliktāks. Mēs vēl neesam tikušies. Taču šķiet, ka viņam ir ļoti veiksmīga vēsture, kā militāram komandierim," viņš sacīja intervijā LIGA .net.

20:22 Šajās dienās krievu iebrucēji uzbruka vairākās frontes līnijās vienlaikus. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

Tādējādi 24 stundu laikā notika 79 militārās sadursmes. Kupjanskas virzienā aizsardzības spēki atvairīja 2 ienaidnieka uzbrukumus Ivanovkas un Tabaevkas apmetņu apgabalos un vēl 14 ienaidnieka uzbrukumus Harkovas apgabala Sinkovkas apgabalā, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu mēģināja. lai izspiestu mūsu karaspēku no savām pozīcijām.

Tiek atzīmēts, ka Limanas virzienā mūsu karavīri atvairīja 5 ienaidnieka uzbrukumus Ternijas ciema rajonā Doņeckas apgabalā, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai.

19:41 Zaporižjes virzienā krievu iebrucējiem nav tādu panākumu kā Avdejevskā. To informatīvā teletona ēterā sacīja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" runātājs Dmitrijs Ļihovijs.

Viņš atzīmēja, ka pēdējo 24 stundu laikā Zaporižjes virzienā ienaidnieks veica 6 uzbrukuma operācijas.

18:47 Krievijas okupācijas spēki cenšas attīstīt ofensīvu Doņeckas apgabala Avdejevkas apgabalā. Situācija šajā frontes posmā saglabājas sarežģīta diezgan ilgu laiku, sacīja Ukrainas bruņoto spēku virsnieks Dmitrijs Lazutkins.

"Pēc tam, kad Aizsardzības spēki veica manevrus, lai atkāptos uz līnijām uz rietumiem no Avdievkas, ienaidnieks cenšas turpināt attīstīt ofensīvu ar uzbrukuma darbībām. Turpinās smagas kaujas. Tagad iebrucēji mēģina ielenkt dažas no mūsu pozīcijām, metot UAB gandrīz katru stundu ,” viņš uzsvēra komentārā telekanālam “Espresso”.

Taču, pēc viņa teiktā, krievi Avdejevska virzienā cieš milzīgus zaudējumus. Militārs norādīja, ka Ukrainas aizstāvji "ļoti labi strādā ar FPV bezpilota lidaparātiem un aprīkojumu".

17:52. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstījis likumu par obligātā dienesta karavīru atbrīvošanu pēc militārā dienesta pabeigšanas.

Pērn novembrī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksis Daņilovs paziņoja, ka obligātā dienesta karavīri, kuriem būs beidzies dienesta termiņš, drīzumā tiks demobilizēti.

Proti, amatpersona sacīja, ka iesaucamie, kuriem beigušies dienesta termiņi, bet kuri vēlas turpināt dienestu, to varēs darīt, parakstot līgumu. Pārējie tiks atbrīvoti.

16:57. Ukraina mudinājusi Poliju atrast un sodīt atbildīgos par Ukrainas graudu izliešanu uz robežas. Ukrainas vēstniecība šajā jautājumā jau sadarbojas ar Polijas policiju, apgalvo , Ukrainas kopienu, teritoriju un infrastruktūras attīstības ministrs Oleksandrs Kubrakovs.

Jau ziņojām, ka protestu laikā Polijas dzelzceļa stacijā tika iznīcinātas aptuveni 160 tonnas Ukrainas graudu. Kā sciālajā vietnē "X" raksta Kubrakovs, "Tie, kas sabojājuši ukraiņu graudus, ir jāatrod, neitralizē un jāsoda. Par to ir ieinteresētas divas draudzīgas, civilizētas Eiropas valstis."

15:57. Ukraina ir panākusi Krieviju kaujas bezpilota lidaparātu ražošanā, apgalvo stratēģisko nozaru ministrs Oleksandrs Kamušins.

Viņš sacīja, ka Ukrainas bezpilota lidaparāti ir līdzīgi Irānas šahediem "pārvadājamo sprāgstvielu daudzuma, darbības rādiusa un citu tehnisko parametru ziņā".

Kamišins piebilda, ka Ukraina ir veiksmīga arī cita veida bezpilota lidaparātu ražošanā. "Viss, kas eksplodē Krievijā , ir mūsu sasniegums," norādīja Kamišins.

14:48. Ukrainas parlamenta spīkera vietniece Olena Kondratjuka aicinājusi Lietuvu neatzīt martā gaidāmās tā dēvētās prezidenta vēlēšanas Krievijā, uzsverot, ka tās tiks organizētas arī Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās, tādēļ nav uzskatāmas par likumīgām.

Tā dēvētās vēlēšanas, kas faktiski būs vienīgi izrāde pašreizējā diktatora Putina leģitimitātes kārtējai apliecināšanai, notiks no 15. līdz 17. martam. Saskaņā ar neatkarīgo tīmekļa izdevumu "Meduza" un "Vjorstka" ziņām, Kremlis amatpersonām izvirzījis uzdevumu nodrošināt, lai par 71 gadu veco Putinu būtu nobalsojuši vismaz 80% vēlētāju.

13:45. Vācijas amatpersonas risina slepenas sarunas ar Indiju par munīcijas iegādi Ukrainai, ziņo izdevums "Spiegel".

Kā vēsta vācu laikraksts, neformāla virsnieku, diplomātu un ierēdņu grupa no kancelejas, finanšu un ekonomikas departamentiem tiekas Berlīnē ik pēc divām nedēļām.

Viņi meklē valstis, kurās joprojām varētu būt munīcijas krājumi, un domā risinājumus, kā tās pārliecināt palīdzēt Ukrainai.

12:50. Medijs pravda.com.ua. ziņo, ka šodien, 26. februārī, Ukrainas karaspēks ir atkāpies no Lastočkines ciema Avdijivkas frontē.

"Ukrainas bruņotie spēki atkāpās no Lastočkines ciema, lai izveidotu aizsardzību līniju Orlivka-Tonenke-Berdiči un neļautu ienaidniekam virzīties tālāk rietumu virzienā," ziņo Tavria operatīvās stratēģiskās grupas pārstāvis.

11:51. Vairākās Ukrainas pilsētās Doņeckas apgabalā, tai skaitā Kramatorskā, Slovjanskā, Družkovkā un Kostjantiņivkā, par ceturtdaļu samazināta ūdensapgādes jauda, pateicoties tam, ka Krievijas uzbrukumos radušies bojājumi vienā no galvenajiem ūdensvadiem apgabalā, ziņo pravda.com.ua.

10:54. Iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainā ieradies Bulgārijas premjerministrs Nikolajs Denkovs, vēsta pravda.com.ua. Līdztekus premjeram Ukrainā arī ieradušies trīs ministri un divu ministru vietnieki, un admirālis Emīls Eftimovs. Sīkāka informācija par vizīti detaļām netiek izpausta.

09:27. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 410 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6555 tankus, 12 478 bruņutransportierus, 9993 lielgabalus un mīnmetējus, 1000 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 686 zenītartilērijas iekārtas, 340 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7707 bezpilota lidaparātus, 1910 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 037 automobiļus un autocisternas, kā arī 1580 specializētās tehnikas vienības.

08:23. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi deviņus no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievija raidīja pret mērķiem Ukrainā, pirmdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Notriektas arī trīs spārnotās raķetes H-59. Gan droni, gan raķetes notriektas virs Harkivas un Dņipropetrovskas apgabaliem. Aizvadītajā naktī droni palaisti no Krievijas Kurskas apgabala.

07:09. Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien Parīzē rīko konferenci par to, kā stiprināt Rietumu atbalstu Ukrainai divus gadus pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma. Starp aptuveni 20 Eiropas valstu un valdību vadītājiem. Konferencē būs pārstāvētas arī ASV un Kanāda.

Sanāksmē "tiks apspriesti visi līdzekļi, lai efektīvi atbalstītu Ukrainu", norādījusi Francijas prezidenta kanceleja. Rietumu amatpersonas atzīst, ka Krievija šogad var iegūt pārsvaru karā, jo Ukrainai izsīkst ieroči un munīcija.

00:10. Odesā pieaudzis upuru skaits Krievijas armijas 23.februārī veiktajā bezpilota lidaparāta triecienā. Kā ziņoja pilsētas mērs, runa ir par kādu gados vecu sievieti, kuru glābēji izvilka no gruvešiem.

"Tikko kļuvis zināms, ka 72 gadus veca sieviete, kuru glābēji pēc Krievijas uzbrukuma 23. februārī izglāba no mājas drupām, nomira slimnīcā. Ārsti par viņas dzīvību cīnījās līdz pēdējam brīdim," teikts paziņojumā. .

Kā noskaidroja dome, 23.februārī ienaidnieka drons trāpīja vienstāva dzīvojamai ēkai pilsētas Primorskas rajonā. Pēc tam trieciena dēļ sievietes 70 gadus vecais vīrs nekavējoties nomira, un viņa gandrīz divas stundas atradās zem gruvešiem un guva 40% ķermeņa virsmas termiskus apdegumus un lauztas ekstremitātes. Pēc aculiecinieku stāstītā, domājams, mirušais tika izvests “pa daļām”.