Ukrainas kara 732. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:16]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 25. februārī. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:16 Agrīnās brīdināšanas lidmašīnas A-50 zaudējums nav tikai "atskaitot vēl vienu lidmašīnu". Patiesībā Ukraina tagad apžilbina Krievijas pretgaisa aizsardzību un aviāciju, lai atvieglotu triecienu dziļi Krievijas kontrolētajā teritorijā, raksta Forbes.
20:15 "Krievi izmantoja Ziemeļkorejas artilēriju, izmantoja arī raķetes un ar tām uzbruka Ukrainai. Ir ziņas un pierādījumi. Ko ar to darīt? Jūs neko nevarat darīt. Palīdziet Ukrainai, cik vien iespējams," norādīja Zelenskis.

Pēc prezidenta domām, Krievija šobrīd saņem maksimāli daudz Korejas ieroču, ko tā teorētiski var saņemt.

18:45 Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis atteicies runāt par jebkādiem nākotnes militārajiem plāniem attiecībā uz Ukrainu, jo Kremlis jau pagājušajā gadā saņēma Ukrainas pretuzbrukuma plānu. Kā vēsta UNIAN korespondents, valsts vadītājs to teica preses konferencē foruma "Ukraina. Gads 2024" laikā.
17:12 2022. gada 24. februārī vadošo valstu izlūkdienesti sniedza kļūdainu Ukrainas situācijas analīzi.

Kā vēsta UNIAN korespondents, to foruma "Ukraina. Gads 2024" laikā paudis Nacionālās drošības padomes sekretārs Aleksejs Daņilovs.

16:00 Sākoties trešajam pilna mēroga kara gadam, Ukrainas karaspēkam frontē izveidojusies nopietna, "bet nebūt ne bezcerīga" situācija, raksta ASV bāzētā Kara izpētes institūta (ISW) eksperti.

Krievijas karaspēks ir pārņēmis iniciatīvu visā militāro operāciju teātrī, veicot uzbrukumus un gūstot panākumus, taču pašlaik šie panākumi ir ierobežoti un maksā ļoti dārgi, raksta ISW.

"Avdijivkas ieņemšanā, iespējams, gāja bojā vairāk krievu karavīru nekā visā PSRS-Afganistānas karā," norāda eksperti.

"Krievija papildina savus spēkus tādā tempā, kas aptuveni atbilst zaudējumu līmenim, kas ļauj Krievijas spēkiem regulāri sūtīt papildinājumus vienībām, kuras vada ofensīvu, un pastāvīgi rotēt karaspēku operatīvajā līmenī," teikts ziņojumā.

"Taču nav skaidrs, vai Krievija spēs veikt uzbrukuma operācijas tādā pašā līmenī un ar lielāku operatīvo tempu, kas radītu vēl lielākus zaudējumus," norāda eksperti.

Ziņojumā teikts, ka Ukrainas spēki, neraugoties uz vispārējo kara nogurumu un bažām, ka ASV pārtrauks militāro palīdzību Kijivai, turpina prasmīgi karot, izmantojot bezpilota lidaparātus, artilēriju, tankus un citus ieročus.

Tajā pašā laikā Ukrainai joprojām ir ļoti nepieciešamas ieroču piegādes no Rietumvalstīm, jo īpaši ASV, raksta ISW eksperti: "Tikai ASV ir resursi, lai dotu Ukrainai to, kas tai šobrīd visvairāk nepieciešams. Ja ASV galu galā pārtrauks sniegt [Ukrainai] palīdzību, situācija patiešām var kļūt ļoti nopietna".

15:36 Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Ermaks atzīmēja, ka uz samitu Šveicē, kas skars miera formulu, plānots uzaicināt vairāk nekā 160 valstis. Tomēr viņš neizslēdza Krievijas dalību otrā šāda veida samitā.

"Malta, Davosa - mēs prezentējām visus 10 punktus (miera formulas - UNIAN). Šajā darbā... bija ļoti plaša mūsu valdības, parlamenta, tas ir, visu Ukrainas valdības atzaru, pārstāvniecība," atgādināja DP vadītājs forumā "Ukraina. Gads 2024" un atzīmēja, ka šodien ir katras grupas darba rezultāts.

Ermaks piebilda: "Davosā mēs jau vienojāmies, ka esam pabeiguši darbu. Un nākamajā dienā, tiekoties starp Ukrainas un Šveices prezidentu, viņi vienojās rīkot pirmo samitu, inaugurācijas samitu līmenī. līderiem.”

14:48 Ukrainas Aizsardzības spēku vienības atkāpās uz Lastočkino rietumu nomali Avdejevska virzienā. Sīva cīņa turpinās.

"Avdejevska virzienā Ukrainas Aizsardzības spēku vienības atkāpās uz Lastočkino ciema rietumu nomali, kur ieņēma sagatavotas aizsardzības pozīcijas," komentārā UP sacīja OSUV Tavria pārstāvis Dmitrijs Lihovijs.

Viņš arī norādīja, ka ienaidnieks pastāvīgi izmanto vadāmas bumbas, artilēriju un FPV bezpilota lidaparātus, lai uzbruktu Ukrainas karavīru pozīcijām.

14:17 Karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" darbības zonā Ukainas karavīri turpina veikt aizsardzības operāciju un aizturēt krievu uzbrukuma darbības, turpinās sīvas kaujas. Krievijas Federācijas bezpilota lidaparātu zaudējumi uz 2024. gada 25. februāri šajā virzienā ir lieli - pretinieki ir zaudējuši simtiem dronu.

Par to paziņoja OSGV "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis. Viņš norādīja, ka pēdējās 24 stundās ienaidnieks veica 32 gaisa un 6 raķešu triecienus, veica 59 militāras sadursmes, 951 artilērijas apšaudes un 93 kamikadzes bezpilota lidaparātu triecienus.

Tarnavskis ziņoja, ka diennakts laikā kopējie agresora zaudējumi bija: darbaspēkā - 284 cilvēki, ieročos un militārajā ekipējumā - 22 vienības, neskaitot bezpilota lidaparātus. "212 dažāda veida ienaidnieka bezpilota lidaparāti tika neitralizēti vai iznīcināti," viņš teica. Viņš arī atzīmēja, ka tika iznīcināti 3 tanki, 9 bruņu kaujas mašīnas, 4 artilērijas sistēmas un 6 transportlīdzekļi. Turklāt ukraiņu karavīri sagūstīja vēl četrus krievu okupantus.

13:51 Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs svētdien paziņoja, ka puse no Rietumu militārās palīdzības Kijivai tiek piegādāta ar novēlošanos.

Ukraina, kas cīnās ar munīcijas trūkumu, jau mēnešiem ilgi saka, ka Rietumu palīdzība to sasniedz lēni, un tam ir reālas sekas tās divus gadus ilgajā cīņā pret Krieviju.

"Pašlaik apņemšanās nenozīmē piegādi," Umerovs sacīja forumā, kas veltīts Krievijas iebrukuma otrajai gadadienai.

"50% saistību netiek izpildītas laikā," viņš piebilda.

Umerovs norādīja, ka tas nostāda Ukrainu vēl neizdevīgākā situācijā "kara matemātikā" pret Krieviju, kas arvien vairāk veido kara ekonomiku.

Umerovs sacīja, ka palīdzības kavēšana novedīs pie tā, ka Kijiva "zaudēs cilvēkus, zaudēs teritorijas", īpaši ņemot vērā Krievijas "gaisa spēku pārsvaru".

"Mēs darām visu iespējamo un neiespējamo, bet bez savlaicīgas piegādes tas mums kaitē," viņš teica.

11:52 Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka daudzos virzienos situācija ir sarežģīta.

Sirskis un Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs apmeklēja Ukrainas spēku komandpunktus frontes līnijā, teikts Sirska oficiālajā "Facebook" kontā.

"Ienaidnieks regulāri uzbrūk mūsu karaspēka pozīcijām. Situācija ir sarežģīta daudzos virzienos un prasa pastāvīgu kontroli," situāciju frontes līnijā raksturoja Sirskis.

Pēc viņa teiktā, turpmākie nepieciešamie pasākumi ietver "karaspēka aizsardzību no bezpilota lidaparātiem un gaisa triecieniem ar vadāmām aviācijas bumbām, kā arī atsevišķu frontes posmu nostiprināšanu".

Ukrainas bruņotie spēki ziņo, ka pēc Avdijivkas pilsētas ieņemšanas Krievijas karaspēks veic uzbrukuma operācijas vairākos frontes posmos, tostarp Doneckas apgabalā, kā arī virzienā uz Kupjansku Harkivas apgabalā un pie Rabotines ciema Zaporižjas apgabalā.

10:42 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 409 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 810 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6542 tankus, 12 441 bruņutransportieri, 9981 lielgabalu un mīnmetēju, 999 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 684 zenītartilērijas iekārtas, 340 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7681 bezpilota lidaparātu, 1907 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 011 automobiļus un autocisternas, kā arī 1578 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10:03 Šajās dienās Krievija pievērsa uzmanību jaunam frontes posmam: visniknākās kaujas noritēja Novomihailovkas apgabalā (tas ir Maryinsky virziens, Doņeckas apgabals).

Tieši tur, kā savā rīta ziņojumā precizēja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, okupācijas armija 39 reizes mēģināja izlauzties cauri karaspēka aizsardzībai. Kamēr tikai vienas dienas laikā notika 84 militāras sadursmes ar ienaidnieku.

Krievija mēģināja uzbrukt arī Doņeckas apgabala Ternijas ciema rajonā (Liman virzienā). Tur Ukrainas bruņotie spēki aizturēja 3 ienaidnieka mēģinājumus.

09:03 Ukrainā turpinās pilna mēroga karš, un Krievijas iebrucēji ir pastiprinājuši savus spēkus Doņeckas apgabala Časovjaras pilsētā. Ar šo informāciju teletona laikā dalījās Ukrainas Bruņoto spēku 26.artilērijas brigādes preses dienesta vadītājs Oļegs Kalašņikovs. "...viņš (ienaidnieks - Red.) pastiprināja grupu tieši pie Časovjaras, var teikt, ka tajā bija kaut kāda vienību iepludināšana. Arī tur, kur virzienā Lisovka - Andrejevka varēja novērot divus teritoriālo karaspēka kājnieku pulkus. ... "Viņš nesen mani tur nosūtīja," viņš teica. Pēc Kalašņikova teiktā, ienaidnieks atkal piesaistīja Ivanovskojei 102. motorizēto strēlnieku pulku un 150. motorizēto strēlnieku divīziju. "Tas ir, šie trīs virzieni ir viņa prioritātes. Un šeit viņš nežēlo tās rezerves, kas viņam ir. Un viņš sūta šurp... Arī no Avdejevska virziena dažas vienības tiek nosūtītas šeit veikt kaujas uzbrukuma operācijas," viņš uzsvēra vadītājs. no preses dienesta.

00:10 Augstākā Rada un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelnskis pēc Ukrainas armijas virspavēlnieka maiņas sāk domāt par bruņoto spēku civilizētu virzīšanu un kontrolēšanu, aģentūrai LETA pauda vēsturnieks un politologs Kārlis Daukšts.

Viņš atzīmēja, ka bijušais Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs bija ieguvis diezgan lielu psiholoģisko varu karaspēkā, virsnieku un ierindnieku vidū. Savukārt jauno virspavēlnieku Oleksandru Sirski vairāk uzskata par kara matemātiķi.

"Viņš patlaban izstrādā nevis klaja uzbrukuma taktiku ar vēlmi tūlītēji atkarot ciematus un virzīt savus spēkus uz tiem. Sirskis virzās uz spēku koncentrāciju noteiktos virzienos, kas ir loģiski. Nevar būt pretuzbrukums pa visu frontes līniju," norādīja politologs.

Viņaprāt, ļoti nopietnā situācija ar Avdijivku ir saistīta arī ar to, ka nomainīts Ukrainas armijas virspavēlnieks. Pēc Daukšta domām, Ukrainā notiek ne sevišķi skaidras kustības militārajā jomā - mainās taktika un stratēģija. Viņš uzsvēra, ka mums vēl jāredz, kādas sekas būs šai maiņai.