Igaunijā pērn sasniegts iedzīvotāju banku noguldījumu rekords

© Romāns Kokšarovs/f64

Pērn vairāk nekā divkāršojies Igaunijas privātpersonu termiņnoguldījumu un krājnoguldījumu apjoms, sasniedzot sešus miljardus eiro, liecina Igaunijas centrālās bankas dati.

No 2023.gada janvāra līdz 2024.gada janvārim visvairāk palielinājās Igaunijas "Swedbank" klientu termiņnoguldījumu apmērs, pieaugot 2,5 reizes.

Visu privātpersonu noguldījumu apjoms Igaunijā pieaudzis līdz rekordlielam 11,68 miljardu eiro apmēram, no kuriem 7,18 miljardi eiro noguldīti "Swedbank".

Igaunijas "Swedbank" Privāto klientu segmenta vadītājs Tarmo Ulla sacīja, ka iedzīvotāji ir aktīvi izmantojuši priekšrocības, ko 2023.gadā sniedza straujais termiņnoguldījumu procentu likmju pieaugums.

"Tādēļ privātpersonu termiņnoguldījumu īpatsvars "Swedbank" kopējos noguldījumos gada laikā palielinājās no 11% līdz 32%. Vienlaikus mēs lēšam, ka termiņnoguldījumu apjoma pieaugums ir stabilizējies un termiņnoguldījumu apmērs šogad saglabāsies 2,5 miljardu eiro apjomā," teica Ulla.

Ja gandrīz visu pagājušo gadu, slēdzot jaunus termiņnoguldījumu līgumus, klienti pārsvarā deva priekšroku noguldījumiem ar viena gada termiņu, kas atsevišķos mēnešos veidoja pat divas trešdaļas no jaunajiem termiņnoguldījumu līgumiem, tad pēdējos divos mēnešos visbiežāk izvēlētie noguldījumu termiņi ir trīs līdz seši mēneši.

"No vienas puses, tas liecina par to, ka termiņnoguldījumu procentu likmes joprojām ir pievilcīgas, bet, no otras puses, atspoguļo arī nepieciešamību būt elastīgiem savu uzkrājumu izmantošanā. Tāpēc arvien populārāks kļūst "Swedbank" noguldījums "Krājrīks" , kas tiek piedāvāts ar 2% likmi, bez apkalpošanas maksas un bez laika ierobežojumiem līdzekļu izņemšanai," norāda Ulla.

Arī "Krājrīka" noguldījumu kopsumma janvārī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, divkāršojās līdz 284 miljoniem eiro, pateicoties procentu likmes pieaugumam, kas no 0,5% pagājušā gada sākumā ir pakāpusies līdz 2%. "Swedbank" Igaunijā ir noslēgti gandrīz 180 000 noguldījuma "Krājrīks" līgumu.