Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Apvienotā Karaliste ir gatava četru dienu darba nedēļai

© Pixabay.com

Pirms gada norisa lielākais četru dienu darba nedēļas izmēģinājums - un lielākā daļa uzņēmumu, kas tajā piedalījās, joprojām ļauj saviem darbiniekiem strādāt īsāku darba nedēļu, ziņo cnn.com.

Sešus mēnešus - no 2022. gada jūnija līdz decembrim - darbinieki 61 organizācijā Apvienotajā Karalistē strādāja tikai 80% no sava parastā darba laika par tādu pašu samaksu apmaiņā pret solījumu izpildīt 100% no sava ierastā darba.

Saskaņā ar ziņojumu, ko publicēja viens no izmēģinājuma organizatoriem, vismaz 89% no šiem uzņēmumiem joprojām izmanto šo politiku 2023. gada beigās. Tikai divi uzņēmumi atteicās sniegt informāciju.

Pētījumu publicēja domnīca "Autonomy", kas veica 2022. gada izmēģinājumu sadarbībā ar pētniekiem no Kembridžas un Oksfordas universitātēm un Bostonas koledžas.

Saskaņā ar ziņojumu, saīsināto darba stundu ietekme ir bijusi ārkārtīgi labvēlīga personālam un viņu uzņēmumiem.

Izmēģinājuma beigās darbinieki ziņoja, ka viņiem ir labāka fiziskā un garīgā veselība, labāks darba un privātās dzīves līdzsvars un vispārēja apmierinātība ar dzīvi, kā arī mazāks nogurums no darba, un šie uzlabojumi ir saglabāti veselu gadu.

“Galvenais ir tas, ka spēcīgie iespaidi pēc eksperimenta sešiem mēnešiem nav radušies novitātes vai īslaicīgas ietekmes dēļ. Šīs sekas ir reālas un ilgstošas," sacīja Bostonas koledžas socioloģijas profesore Džuljeta Šora, kas aptaujāja uzņēmumus, kas piedalījās izmēģinājumā.

28 organizāciju vadītāji un izpilddirektori piekrita atbildēt uz papildu jautājumiem. Visi teica, ka četru dienu nedēļa pozitīvi ietekmēja viņu uzņēmumu. Personāla mainība samazinājās pusē organizāciju, gandrīz trešdaļa teica, ka politika ir ievērojami uzlabojusi darbā pieņemšanu, un 82% ziņoja, ka tam ir labvēlīga ietekme uz personāla labklājību.

Ziņojumā ir arī uzsvērtas metodes, kuras organizācijas izmantojušas, lai uzturētu četru dienu nedēļu, tostarp pārskatot normas saistībā ar sanāksmēm, darba saziņu un prioritāšu noteikšanu.

"Šajā pētījumā ir skaidri redzams, ka četru dienu nedēļa nav tikai eksperiments - uzņēmumi visā Apvienotajā Karalistē ir veiksmīgi panākuši to palikšanu," raksta autori.

Gandrīz puse no 61 organizācijas, kas piedalījās 2022. gada izmēģinājumā, darbojas mārketinga un reklāmas, profesionālo pakalpojumu un bezpeļņas sektorā. Pārējā daļa aptver celtniecību, ražošanu, mazumtirdzniecību, veselības aprūpi, kā arī mākslu un izklaidi.

Pēdējos gados vairākkārt pieauguši aicinājumi saīsināt darba nedēļu, it sevišķi pēc tam, kad miljoniem darbinieku pandēmijas laikā pārgāja uz attālinātu darbu un pārtrauca braukt uz darbu, strādājot no mājām, tādējādi ietaupot gan laiku, gan naudu.