Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Izskan versija, ka Navaļniju nogalināja “Novičok”

© Depositphotos

“Novičok” lietošanas pēdas ir gandrīz neiespējami izdzēst no miruša cilvēka ķermeņa, un, ja Aleksejs Navaļnijs ticis otrreiz saindēts, viņa ķermeni nekad neatdos tuviniekiem, raksta "dialog.ua".

Kādam Krievijas “Telegram” kanālam izdevās iegūt detalizētu komentāru no viena no "Novičok" veidotājiem Vila Mirzajanova. Publikācijā ar zinātnieku tika apspriesta teorētiskā iespēja atkārtoti saindēt politiķi Alekseju Navaļniju ar “Novičok” - šo versiju uzsvēra arī politiķa atraitne.

Pēc viņa teiktā, ja versija par saindēšanu ir patiesa, Navaļnija ķermenis, visticamāk, nekad netiks atdots viņa mātei.

No Mirzajanova atbildes izriet, ka miruša cilvēka ķermenī ir gandrīz neiespējami izdzēst "Novičok" lietošanas pēdas, un kolonijā paziņotā politiķa nāves diagnoze var liecināt, ka indes koncentrācija varētu būt augsta.

Saindētā cilvēka ķermenis pat pēc nāves rada briesmas tiem, kas atrodas viņa tuvumā. Ļoti mazā koncentrācijā “Novičok” var saglabāties cilvēka ķermenī, iespējams, pat mēnesi pēc saindēšanās.

Uz jautājumu, vai varas iestādes teorētiski varētu veikt kaut kādas manipulācijas ar ķermeni, lai likvidētu "Novičok" pēdas, zinātnieks atbildēja, ka, visticamāk, nē.

“Sabrukšanas produkti paliks mūžīgi, jo tie vairs netiek dabiski izdalīti ar urīnu un fekālijām. Arī pati “Novičok” paliks uz nenoteiktu laiku,” viņš atbildēja.

Žurnālists jautāja: “Pirmajā atbildē jūs teicāt, ka pēc mēneša “Novičok” saglabāsies ļoti mazā koncentrācijā, bet otrajā atbildē jūs precizējāt, ka pēc nāves “Novičok” var pastāvēt bezgalīgi. Vai pareizi sapratu, ka runa ir par to, ka ar laiku indes koncentrācija organismā samazināsies, bet to var atrast pat mēnešus un varbūt pat gadus pēc saindēšanās?”

“Es runāju no pieredzes, ārstējot Skripaļus (arī Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju saindēja). Pēc tam, kad viņi izglāba dzīvību ar pretlīdzekļiem, “Novičok” koncentrācija atteicās mazināties. Bija nepieciešams gandrīz mehāniski iznīcināt “Novičok” no aknām un citiem orgāniem. Acīmredzot “Novičok” molekulas nonāk saskarē ar orgānu vai iegūst aizsargapvalku un vēl vairāk novērš izdzēšanos. No tā izriet mans secinājums, ka “Novičok” kaut kādā koncentrācijas līmenī var pastāvēt bezgalīgi. Cik ilgi, mēs vēl nevaram zināt.

Ir aprakstīts, kas notika ar Navaļniju pirms viņa nāves - saskaņā ar paziņojumu, viņš jutās slikti un gandrīz uzreiz zaudēja samaņu. Tajā pašā laikā viņa mātei un advokātiem tika paziņots, ka tā ir pēkšņa nāve - šajā gadījumā, pēc bijušā ārstējošā ārsta teiktā, viņam, iespējams, pat nebija laika justies slikti - viņa sirds vienkārši pārstāja pukstēt. Vai kāds no šiem aprakstiem atgādina “Novičok” lietošanas sekas? Un, ja jā, cik liela varētu būt deva? Augsta koncentrācija var izraisīt tūlītēju sirdsdarbības apstāšanos - paralīzi. Tas ir zināms,” atbildēja Mirzajanovs.

Uz jautājumu, vai saindēta cilvēka ķermenis var radīt briesmas citiem un, ja jā, tad cik ilgi, zinātnieks atbildēja:

“Protams, saindēta cilvēka ķermenis rada briesmas cilvēkam bez aizsardzības. Ja versija par saindēšanos ir patiesa, tad maz ticams, ka viņš tiks nodots mātei.”

Navaļnija atkārtotās saindēšanas versija parādījās gandrīz uzreiz pēc tam, kad Federālais sodu izpildes dienests ziņoja par politiķa nāvi un viņa vecāku neveiksmīgajiem mēģinājumiem saņemt viņa ķermeni. Pirmdien to izteica arī opozicionāra atraitne Jūlija.

Savā videovēstījumā viņa sacīja, ka varas iestādes "gaida, kad tur pazudīs Putina nākamā "Novičok" pēdas". Arī anesteziologs reanimatologs Aleksandrs Polupans, kurš Navaļniju ārstēja pēc saindēšanās 2020. gadā, sacīja, ka paziņotā diagnoze ir līdzīga saindēšanai ar “Novičok”.

Avoti laikrakstam "The Moscow Times" stāstījuši, ka varas iestādes apspriež dažādas iespējas, kā atlikt Navaļnija līķa atdošanu, viens no variantiem paredz tuviniekiem līķi nesaņemt vispār. Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvji pirmdien informēja Navaļnija māti un advokātus, ka kolonijā mirušā politiķa līķis nosūtīts uz ķīmisko ekspertīzi, kas ilgs 14 dienas.