Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija pirmā ievieš sankcijas pret cietuma, kurā nomira Navaļnijs, vadību

© Depositphotos

Apvienotā Karaliste noteikusi sankcijas pret sešiem kolonijas, kurā pagājušajā piektdienā nomira Aleksejs Navaļnijs, vadības pārstāvjiem, teikts paziņojumā presei Lielbritānijas valdības mājaslapā, raksta "bbc.com".

Sankcijas attiecas uz ieslodzījuma vietas "Polārais vilks" vadītāju Vadimu Kaļiņinu un pieciem viņa vietniekiem.

Viņiem visiem aizliegts ieceļot Apvienotajā Karalistē, kā arī viņu līdzekļi tiks iesaldēti.

Lielbritānijas varas iestādes uzskata, ka politiķis tika turēts apstākļos, kas līdzvērtīgi spīdzināšanai, vairākkārt nosūtot uz soda izolatoru, un Lielbritānijas valdības paziņojumā presei skaidri norādīts, ka Navaļnijs tika nogalināts.

"Ir skaidrs, ka Krievijas varas iestādes Navaļniju uzskatīja par draudu un vairākkārt mēģināja viņu apklusināt," sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons.

"Tāpēc šodien mēs ieviešam sankcijas pret augstākajiem sodu izpildes sistēmas pārstāvjiem, kuri viņu turēja kolonijā, kurā viņš pavadīja savus pēdējos mēnešus. Tiem, kas ir atbildīgi par sliktu izturēšanos pret Navaļniju, nevajadzētu būt ilūzijām - mēs viņus nodosim tiesai,” uzsvēra Kamerons.

Pirmdien Lielbritānijas ārlietu ministra vietnieks Leo Dohertijs uzstājās Lielbritānijas parlamenta apakšpalātā, kur viņš sacīja, ka Alekseja Navaļnija tuviniekiem nekavējoties jādod pieeja viņa ķermenim un nāves cēloņu izmeklēšanai jābūt caurredzamai.

"Viņa nāves izmeklēšanai ir jābūt pilnīgai un pārredzamai. Krievijas varas iestādēm ir steidzami jāapstiprina viņa līķa atrašanās vieta un jānodrošina piekļuve ģimenei,” viņš sacīja.

Dohertijs arī izteica līdzjūtību Navaļnija ģimenei, draugiem un atbalstītājiem un sacīja, ka Londona ir šokēta par ziņām par viņa nāvi.

“Navaļnijs ar lielu drosmi veltīja savu dzīvi korupcijas atmaskošanai. Viņš cīnījās par brīvu un godīgu politiku un sauca Kremli pie atbildības. Viņš iedvesmoja miljoniem cilvēku, un daudzi krievi uzskatīja, ka viņš viņiem deva tiesības balsot. Krievijas varas iestādes viņu uztvēra kā draudu, un prezidents Putins baidījās pat nosaukt viņa vārdu,” uzsvēra Ārlietu ministrijas vadītāja vietnieks.

Baltais nams vakar paziņoja, ka piektdien paziņos par apjomīgu sankciju paketi, kas ietvers papildu pasākumus saistībā ar Alekseja Navaļnija nāvi.

Amerikas Savienotās Valstis nopietni vēlas saukt Krieviju pie atbildības par politiķa nāvi, otrdien paziņoja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.