Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Īlons Masks: smadzeņu mikroshēma ļauj pacientam pārvietot objektus ar prātu

© Pexels

Miljardieris Īlons Masks apgalvo, ka viņa uzņēmuma „Neuralink” pirmais cilvēka smadzeņu mikroshēmas pacients nejūt nekādas negatīvas sekas un kontrolē datora peli, izmantojot savu prātu.

„Neuralink” janvārī veiksmīgi implantēja pacientam mikroshēmu, Musks paziņoja vietnē „X”. Pirmdien preses konferencē viņš sniedza jaunāko informāciju, ka pacients ir labi atveseļojies un ar prātu spēj vadīt datora peli.

″Progress ir labs. Šķiet, ka pacients ir pilnībā atveseļojies bez nevēlamām sekām, par kurām mēs zinām, un spēj pārvietot peli pa ekrānu, tikai domājot,” apgalvoja Musks.

Viņš paskaidroja, ka uzņēmums cenšas palīdzēt pacientiem iegūt pēc iespējas vairāk iespēju ar peli. Piemēram, miljardieris paskaidroja, ka „Neuralink” cenšas izveidot iespēju vilkt saturu uz ekrāniem, nevis vienkārši noklikšķināt uz tā.

„Neuralink” septembrī klīniskajiem izmēģinājumiem sāka pieņemt cilvēkus ar paralīzi, ko izraisījusi muguras smadzeņu trauma vai amiotrofiskā laterālā skleroze.

Izmēģinājuma mērķis ir novērtēt smadzeņu mikroshēmas drošību, novērtēt uzņēmuma "ķirurģiskā robota" veiktspēju un novērtēt implanta efektivitāti, ļaujot paralizētiem cilvēkiem vadīt ārējās ierīces, izmantojot savu prātu.

Saskaņā ar Neuralink septembra paziņojumu robots ķirurģiski implantē mikroshēmu cilvēku smadzenēs, lai "ierakstītu un pārraidītu smadzeņu signālus uz lietotni, kas atšifrē kustības nodomu". Tā mērķis ir ļaut personām “vadīt datora kursoru vai tastatūru, izmantojot tikai savas domas.”