Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Putins noliedz Krievijas plānus izvietot kodolieročus kosmosā

© Pexels

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka Maskava neplāno izvietot kodolieročus kosmosā, apgalvojot, ka valsts ir attīstījusi tikai tādas kosmosa spējas, kas līdzīgas ASV spējām.

Putina paziņojums seko Baltajā namā pagājušajā nedēļā saņemtajam apstiprinājumam, ka Krievija ir ieguvusi “satraucošu” pretsatelītu ieroču spēju, lai gan šāds ierocis vēl nedarbojas. Baltā nama nacionālās drošības pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka ar to tiek pārkāpts starptautiskais Kosmosa līgums, taču atteicās komentēt, vai ierocis ir kodolspējīgs.

Līgums, ko parakstījušas vairāk nekā 130 valstis, tostarp Krievija, aizliedz Zemes orbītā izvietot "kodolieročus vai jebkāda cita veida masu iznīcināšanas ieročus" vai jebkādā citā veidā izvietot "ieročus kosmosā". Baltais nams paziņoja, ka mēģinās tieši iesaistīt krievus šo problēmu risināšanā.

"Mūsu pozīcija ir diezgan skaidra un caurspīdīga: mēs vienmēr esam bijuši un joprojām esam kategoriski pret kodolieroču izvietošanu kosmosā," sacīja Putins. "Tieši otrādi, mēs mudinām visus ievērot visus nolīgumus, kas pastāv šajā jomā."

Tiekoties ar savu aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, Putins norādīja, ka Krievija ir attīstījusi tikai tādas kosmosa spējas, kādas ir "citām valstīm, tostarp ASV".

"Un viņi to zina," viņš piebilda.