Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Astoņgadnieks kļūst par jaunāko spēlētāju, kurš uzvarējis šaha lielmeistaru

© Pixabay

Tikai astoņus gadus vecs šahists kļuvis par jaunāko spēlētāju pasaulē, kurš jebkad uzvarējis klasiskā šaha lielmeistaru. Rekords sasniegts svētdien notikušajā "Burgdorfer Stadthaus Open” turnīrā Šveicē, vēsta interneta vietne "chess.com”.

Indijā dzimušais Ašvats, kurš dzīvo Singapūrā, uzvarēja 37 gadus veco Stopu, labojot rekordu, ko janvārī sasniedza serbs Leonīds Ivanovičs, pārspējot lielmeistaru Milko Popčevu. Arī Ivanovičam ir astoņi gadi, bet viņš ir dzimis piecus mēnešus pirms Ašvata.

"Tas bija patiešām aizraujoši, un es jutos lepns par savu spēli un to, kā es spēlēju, jo īpaši tāpēc, ka vienā brīdī man bija sliktāks stāvoklis, bet izdevās no tā izrauties," Ašvats sacīja "chess.com”.

Ašvats iemācījās spēlēt šahu četru gadu vecumā un 2022. gadā kļuva par pasaules čempionu vecuma grupā līdz astoņiem gadiem, teikts vietnē.

"Viņš iemācījās pats, spēlējoties ar vecvecākiem," sacīja viņa tēvs Kaušiks Šrirams. "Tas ir sirreāli, jo mūsu ģimenē nav īsti nekādu sporta tradīciju,” piebilda tēvs. Ašvats pagājušās svētdienas turnīru noslēdza 12. vietā pēc zaudējuma starptautiskajam meistaram Harijam Grīvam.