Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Meksikas prezidents atņem pilnvaras Tieslietu ministrijai un nodod vēl vienu civilo funkciju armijas rokās

© depositphotos.com

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors otrdien atzina, ka bruņotajiem spēkiem ir uzticēta vēl viena civila funkcija - automaģistrāļu uzturēšana kārtībā.

Armijas kontrolē jau pirms tam tika nodota civilā aviācija un dzelzceļa satiksme, kā arī policijas funkcijas.

Prezidents paziņoja, ka automaģistrāļu uzturēšana valsts dienvidos ir nodota armijai, atbrīvojot no šī pienākuma Transporta ministriju.

Transporta ministrija parasti bija piešķīrusi privātiem uzņēmumiem kontraktus autoceļu uzturēšanā, bet prezidents apgalvoja, ka šie kontrakti ir pārāk dārgi un šajā jomā ir daudz korupcijas.

"Ir ļoti maz nopietnu būvniecības uzņēmumu, jo tos visus sabojājusi korupcija," sacīja Lopess Obradors.

Lopess Obradors ir piešķīris bruņotajiem spēkiem, tostarp Nacionālajai gvardei, vadošo lomu kārtības uzturēšanā valstī un uzticējis tiem daudz vairāk pienākumu nekā iepriekšējie prezidenti.

Pērnā gada beigās prezidents nodeva armijas pārziņā jaunu valsts aviokompāniju. Viņš arī paziņoja, ka armija vadīs pasažieru dzelzceļa satiksmi, kā arī būvēs banku birojus, lidostas un citus objektus.

Lopess Obradors apgalvo, ka armija ir godīgāka un efektīvāka par privātiem uzņēmumiem.

Atšķirībā no daudzām citām Latīņamerikas valstīm Meksikas bruņotie spēki gandrīz gadsimtu ir izvairījušies no politikas un vadošas sabiedriskas lomas uzņemšanās. Kritiķi uzskata, ka Lopesa Obradora lēmumi draud lauzt šo tradīciju un militarizēt valsti.