Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Masks atklāj, kas noticis ar pirmo cilvēku, kuram smadzenēs implantēts neiročips

© Pixabay.com

Nākotnē miljardieris vēlas arī sev implantēt mikroshēmu, raksta "The Independent".

Īlons Masks sacīja, ka pirmais pacients ar smadzenēs implantētu "Neuralink" mikroshēmu jau ir atveseļojies pēc operācijas un tagad spēj vadīt datora peles kursoru ar domu spēku. Procedūra notika janvāra beigās.

"Progress ir labs, un šķiet, ka pacients ir atveseļojies bez jebkādām blakusparādībām, par kurām mēs zinām. Pacients var pārvietot peli pa ekrānu, tikai domājot. Nākamais solis ir klikšķi," Masku citē "The Independent".

Pēc miljardiera teiktā, testa subjekts cieš no slimības, kuras dēļ viņš nevar kustināt savas ekstremitātes - "Neuralink" neiročips ļaus viņam un arī citiem pārvarēt šīs grūtības. Nākotnē tas ļaus ne tikai kontrolēt elektroniku, bet arī atjaunot ekstremitāšu kustīgumu, cīnīties ar depresiju, atjaunot dzirdi un pat padarīt smadzenes efektīvākas.

Masks saņēma atļauju implantēt "Neuralink" neiročipus cilvēkiem pagājušajā vasarā pēc tam, kad testi ar pērtiķiem parādīja, ka tehnoloģija patiešām darbojas. Dzīvnieki ar smadzeņu implantu spēlēja spēli "Pong", kontrolējot kursorsviru ar savu domu spēku.

"Neuralink" projekts tika uzsākts 2016. gadā, 2023. gadā uzņēmuma vērtība tika lēsta pieci miljardi ASV dolāru.

"Neuralink" nav pirmie, kas implantē čipus cilvēkiem - projektā "Synchron" cilvēkam implantēja smadzeņu un datora saskarni vēl 2022. gadā, kas ļauj vadīt elektroniskās ierīces ar domu spēku.