Navaļnija māte personiski un tieši uzrunā Putinu

© Depositphotos

Navaļnija ģimene un atbalstītāji ir bijuši ļoti atklāti kopš viņa nāves, neskatoties uz centieniem viņus apspiest, raksta "euronews.com".

Tagad Alekseja Navaļnija māte vērsusies tieši pie Vladimira Putina ar lūgumu atdot dēla līķi.

Ludmila Navaļnija un daudzi mirušā Krievijas opozīcijas līdera atbalstītāji apgalvo, ka varas iestādes nav sniegušas nekādu informāciju par viņa nāvi vai viņa mirstīgo atlieku atrašanās vietu.

Navaļnija ierakstījusi uzrunu Krievijas prezidentam ārpus Arktikas cietuma, kurā nomira viņas dēls.

"Aiz manis atrodas IK-3 "Polārā vilka" soda kolonija, kurā 16. februārī nomira mans dēls Aleksejs Navaļnijs," viņa stāsta video, kuru sociālajos tīklos ievietoja Navaļnija komanda. "Es neesmu varējusi viņu redzēt piecas dienas, viņi man nedod viņa ķermeni un pat nesaka, kur tas atrodas.

Es vēršos pie jums, Vladimir Putin. Šīs lietas risinājums ir atkarīgs tikai no jums. Ļaujiet man beidzot redzēt savu dēlu. Es pieprasu nekavējoties atbrīvot Alekseja ķermeni, lai es varētu viņu apglabāt kā cilvēku," viņa saka.

Krievijas varas iestādes paziņojušas, ka Navaļnija nāves iemesls joprojām nav zināms, un nākamās divas nedēļas atteicās atdot viņa ķermeni, kamēr turpinās sākotnējā izmeklēšana.

Neraugoties uz aizturēšanas risku, cilvēki Krievijā turpina nolikt ziedus Putina skaļākā kritiķa piemiņas vietās.

Otrdien īslaicīgi tika slēgts viņa atraitnes konts vietnē "X/Twitter". Sociālā platforma nesniedza nekādu skaidrojumu, kāpēc Jūlijas Navaļnijas konts uz laiku tika apturēts.

Pirmdien viņa publiskoja video, kurā apsūdz Putinu viņas vīra nogalināšanā un apgalvo, ka atteikšanās atdot viņa līķi ir daļa no pierādījumu slēpšanas.

"Viņi gļēvi un zemiski slēpj viņa ķermeni, atsakās to atdot mātei un nožēlojami melo," viņa sacīja.

Pirmdien uzrunā Eiropas Savienības Ārlietu padomei viņa mudināja ES līderus neatzīt nākamajā mēnesī gaidāmo vēlēšanu rezultātus, noteikt sankcijas vairākiem Putina sabiedrotajiem un palīdzēt krieviem, kuri bēg no valsts. Viņas uzrunas video otrdien publiskoja Navaļnijas pārstāve Kira Jarmiša.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs noraidīja apgalvojumus par slēpšanu, žurnālistiem sakot, ka "tās ir absolūti nepamatotas, nekaunīgas apsūdzības Krievijas valsts vadītājam".

Eiropas Savienības ārpolitikas vadītājs Borels aicinājis veikt Navaļnija nāves starptautisku izmeklēšanu, taču Peskovs sacīja, ka Kremlis šādai prasībai nepiekritīs.

Daudzi krievi Navaļniju uzskatīja par retu cerību uz politiskajām pārmaiņām laikā, kad Putins nerimstoši vērsās pret opozīciju. Viņa nāve tagad ir atņēmusi Krievijas opozīcijai tās pazīstamāko un iedvesmojošāko politiķi mazāk nekā mēnesi pirms vēlēšanām.

Kopš Navaļnija nāves visā Krievijā ir aizturēti aptuveni 400 cilvēku, mēģinot viņu godināt ar ziediem un svecēm. Varas iestādes visā valstī norobežoja piemiņas vietas padomju represiju upuriem, kuras tiek izmantotas kā vietas, lai atstātu pagaidu piemiņas veltes. Policija naktī noņem ziedus, bet pa dienu to parādās arvien vairāk.

Tikmēr pret Alekseja brāli Oļegu Navaļniju ierosināta jauna krimināllieta un viņš izsludināts meklēšanā. 2021. gadā viņam tika piespriests viena gada nosacīts sods par kovida ierobežojumu pārkāpšanu pēc tam, kad viņš tika apsūdzēts par aicināšanu piedalīties mītiņā, aizstāvot brāli.

2022. gada februārī viņam aizmuguriski tika piespriests viena gada cietumsods par nosacītā soda noteikumu pārkāpšanu.

Šobrīd viņa atrašanās vieta nav zināma. 2021. gadā viņš devās uz Kipru un neatgriezās Krievijā.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais