Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Grieķijas lauksaimnieki iziet Atēnu ielās, nesot improvizētus zārkus

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Grieķijā tūkstošiem lauksaimnieku otrdien protestēja Atēnās, novietojot traktorus pie parlamenta un nesot līdzi improvizētus zārkus, kas simbolizē viņu bēdīgo stāvokli.

"Bez mums jūs neēdat," bija teikts vienā no plakātiem.

Grieķu lauksaimnieki, kuru prasības ir līdzīgas lauksaimnieku prasībām citviet Eiropā, jau vairākas nedēļas organizē sporādiskas lielceļu un lauku pilsētu blokādes. Lauksaimnieki ir neapmierināti ar augstajām ražošanas izmaksām, un Grieķijas vidienē lauksaimnieki joprojām nav atguvušies no pagājušā gada lielajiem plūdiem.

Grieķijas centriski labējā valdība ir paudusi sapratni lauksaimniekiem, taču atzinusi, ka budžeta ierobežojumi liedz tai izpildīt visas viņu prasības, izņemot būtisku elektroenerģijas izmaksu samazinājumu.

Protestētāji apgalvo, ka ar to nepietiek. Viņi vēlas degvielu, kas nebūtu aplikta ar nodokļiem, parādu atlaišanu, pasākumus pret ārvalstu konkurenci un ātrāku dabas katastrofu radīto zaudējumu kompensāciju. Lauksaimnieki arī kritizē ievērojamo uzcenojumu veikalu plauktos salīdzinājumā ar to, ko vairumtirgotāji viņiem maksā par produkciju.

Lauksaimnieks no Krētas sarunā ar ziņu aģentūru AP norādīja, ka lauksaimnieki par benzīnu maksā vairāk nekā trīs reizes lielāku cenu nekā kuģniecības uzņēmumi, jo pastāv nodokļu atšķirības.

"Mēs nevaram ražot un (pārdot) savu produkciju par smieklīgi zemām cenām, kamēr patērētājs to pērk par ārkārtīgi augstām cenām," viņš piebilda.

Demonstrācija noslēdzās mierīgi. Daži lauksaimnieki plānoja palikt pie parlamenta visu nakti un trešdien braukt prom ar saviem traktoriem.

Simtiem studentu, izrādot solidaritāti, pievienojās lauksaimniekiem un protestēja pret valdības plāniem no 2025. gada atļaut atvērt privātās universitātes.

Valdība sākotnēji gribēja aizliegt protestus Atēnās, bet vēlāk mainīja savu nostāju. Policisti palīdzēja organizēt satiksmi, un liela daļa Atēnu centra bija bloķēta autobraucējiem un sabiedriskajam transportam.

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis intervijā televīzijā pirmdien sacīja, ka nevar atbalstīt papildu nodokļu atvieglojumus un koncesijas, bet vēlas turpināt sarunas ar protestētājiem.