Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnas ārlietu ministrs atklāj, kuru Eiropas valsti lielvalsts ciena visvairāk

© unsplash.com

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji, tiekoties Parīzē ar prezidentu Emanuelu Makronu, otrdien paziņojis, ka Pekina augstu vērtējot Francijas "neatkarīgo" ārpolitiku.

Noslēdzot Parīzē savu Eiropas tūri, Vans norādīja, ka Francija un Ķīna esot "svarīgi spēki daudzpolārajā pasaulē".

"Mums jāstiprina stratēģiskā koordinācija, jāpadziļina stratēģiskā sadarbība un jāsniedz ieguldījums globālā miera un stabilitātes veicināšanā," Ķīnas Ārlietu ministrija citē Vana teikto.

"Ķīnas puse augstu vērtē Francijas turēšanos pie neatkarīgas ārpolitikas," piebildis ministrs.

Pēdējo gadu laikā Francija un Ķīna centušās stiprināt divpusējās attiecības, un pagājušā gada novembrī toreizējā Francijas ārlietu ministre Katrīna Kolonna, apmeklējot Pekinu, paziņoja, ka abām valstīm "jācenšas rast risinājumus galvenajām problēmām".

Savukārt Makrons sava Ķīnas apmeklējuma laikā pagājušā gada aprīli paziņoja, ka Eiropai nevajadzētu būt ASV "sekotājai" konfliktā ar Ķīnu Taivānas dēļ. Tiesa gan, Elizejas pils saimnieka paziņojums tolaik izpelnījās asu kritiku un neizpratni gan paša mājās, gan citviet Rietumos.

Tikmēr Vans otrdien pauda cerību, ka "Francija turpinās spēlēt konstruktīvu lomu veselīgu un stabilu attiecību veidošanā starp Ķīnu un Eiropu".

Savukārt Parīze paziņojusi, ka abas puses galveno uzmanību pievērsušas savstarpējās tirdzniecības stiprināšanai, īpaši pārtikas un aeronautikas nozarēs.

Pārrunāta arī "izšķirošā loma, ko Ķīna var spēlēt" Krievijas uzsāktā kara izbeigšanā pret Ukrainu, teikts Elizejas pils izplatītajā paziņojumā.

Abas puses "pauda kopīgu mērķi panākt mieru, ievērojot starptautiskās tiesības," norādījusi Makrona kanceleja.

Ķīna, kas paziņojusi, ka Krievijas karā pret Ukrainu ietur neitralitāti, izpelnījusies kritiku par atteikšanos nosodīt Maskavas agresiju.