Ukrainas kara 728. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 21. februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03 Ukrainas bruņoto spēku 59.brigādes sastāvā karojošais grupas komandieris ar izsaukuma signālu "Tīģeris" izdevumam pastāstīja, ka dienestā joprojām palikuši tikai 60-70% no kara sākumā dienējušajiem brigādes karavīriem. Pārējie tika nogalināti, ievainoti vai atbrīvoti no dienesta vecuma vai slimības dēļ.

20:59 21.februārī Valsts prezidents Vladimirs Zeļenskis tikās ar "Tautas kalps" frakcijas deputātiem, kur īpaši pārrunāja atbalstu eirointegrācijas likumprojektiem, politisko nākotni un situāciju frontē.

19:53 Šajās dienās krievu okupanti uzbruka frontei uzreiz vairākos virzienos. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

Tādējādi 24 stundu laikā notika 51 militāra sadursme. Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica 2 uzbrukuma mēģinājumus pie Sinkovkas un Tabaevkas Harkovas apgabalā, savukārt Limanas virzienā mūsu karavīri atvairīja 4 uzbrukumus pie Ternovas un Vjemkas, Doņeckas apgabalā, kur ienaidnieks mēģināja izlauzties cauri mūsu karaspēka aizsardzībai. .

Tiek atzīmēts, ka Bahmutas virzienā aizsardzības spēki atvairīja uzbrukumu pie Doņeckas apgabala Kleščievkas, kur ienaidnieks ar aviācijas atbalstu centās uzlabot taktisko situāciju. Tajā pašā laikā, kā tika informēts Ģenerālštābs, mūsu aizstāvji Avdejevska virzienā atvairīja 12 ienaidnieka uzbrukumus netālu no Stepnojas, Lastočkino, Pervomaiskijas, Neveļskas, Doņeckas apgabalā.

18:45 Tam, ka Ukrainas karaspēks atkāpies no Avdijivkas, nebūs būtiskas stratēģiskas ietekmes uz situāciju, intervijā "Radio Brīvība" sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs neticam, ka fakts, ka Ukrainas karaspēks atkāpies no Avdijivkas, pats par sevi būtiski mainīs stratēģisko situāciju," norādīja Stoltenbergs.

"Tajā pat laikā tas atgādina par to, ka Krievija ir gatava upurēt daudzus karavīrus tikai tāpēc, lai gūtu nebūtiskus teritoriālus ieguvumus," intervijā sacīja alianses vadītājs.

Krievijas karavīru panākumus frontē pēdējo mēnešu laikā var skaidrot ar to, ka Krievija nodrošinājusi "būtisku Irānas un Ziemeļkorejas militāro atbalstu", kā arī kāpinājusi pašmāju ražošanu un "mobilizējusi vairāk spēku", norādīja Stoltenbergs.

Tāpēc ir svarīgi, lai NATO dalībvalstis turpinātu Ukrainai sniegt militāro palīdzību, rezumēja alianses vadītājs.

17:51. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka ir devis rīkojumu valdībai tuvākajā laikā ierasties pie robežas ar Poliju, un aicinājis Polijas premjerministru Donaldu Tusku organizēt tur sarunas. "Es esmu devis rīkojumu mūsu valdībai līdz 24.februārim atrasties uz robežas starp mūsu valstīm. Ukrainas valdības vadītājam, visai mūsu valdībai, sākot no loģistikas un beidzot ar lauksaimniecības nozari, un, protams, Ukrainas aizsardzības ministram, jo šī blokāde uz robežas diemžēl rada papildu draudus arī mūsu puišu apgādei ar ieročiem frontē," videovēstījumā sacīja Zelenskis.

16:45. Lielbritānija piemērojusi sankcijas sešām amatpersonām, kas vada Sibīrijas soda izciešanas koloniju, kurā nomira Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, trešdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons. "Tiem, kas ir atbildīgi par brutālo izturēšanos pret Navaļniju, nevajadzētu lolot ilūzijas - mēs viņus sauksim pie atbildības," paziņoja Kamerons.

15:50. Ietekmīgā brīvo demokrātu (FDP) politiķe Marī Agnese Štraka-Cimmermane paziņojusi, ka gaidāmajā balsojumā Vācijas parlamentā par palīdzību Ukrainai nostāsies konservatīvās opozīcijas pusē. Parlamentā ceturtdien paredzēts balsojums par priekšlikumu, kurā Valdība aicināta palielināt atbalstu Ukrainai. FDP ir neapmierināta ar Vācijas kanclera Olafa Šolca nevēlēšanos piegādāt Ukrainai raķetes "Taurus", un partijas galvenā kandidāte gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Štraka-Cimmermane paziņoja, ka balsos par CDU/CSU iesniegto priekšlikumu. Lai gan koalīcijas sagatavotais priekšlikums ir plašāks nekā jebkad agrāk, tajā nav pieminētas "Taurus".

14:50. Polijas policija sākusi izmeklēšanu par lauksaimnieku protesta akcijā izkārtu plakātu ar aicinājumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam "sakārtot Ukrainu". Polijas Ārlietu ministrija nosodīja šādus saukļus un norādīja, ka to varētu būt ietekmējusi Krievija. "Mēs uzskatām, ka tas ir ekstrēmu un bezatbildīgu grupu mēģinājums pārņemt lauksaimniecības protesta kustību, iespējams, Krievijas aģentu ietekmē," paziņoja ministrija.

14:05. Eiropas Savienība (ES) trešdien, Tuvojoties otrajai gadskārtai kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, vienojās par jaunu sankciju noteikšanu Maskavai. Šī jau ir 13.sankciju pakete, un tajā iekļautas aptuveni 200 fiziskās personas un uzņēmumi, galvenokārt no Krievijas. Tāpat šajā paketē iekļauti pasākumi cīņā pret sankciju apiešanu. ES nesen jau vērsās pret uzņēmumiem Ķīnā, Uzbekistānā, Irānā un Apvienotajos Arābu Emirātos par ES noteikto sankciju apiešanu.

12:50. Ukrainas armija otrdien, domājams, devusi triecienu krievu motorizēto kājnieku novietnei okupētajā Doneckas apgabala teritorijā, likvidējot vismaz 60 iebrucējus, vēsta britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC krievu redakcija. Otrdienas pusdienlaikā poligonam pie Trudivskas ciemata Volnovahas rajonā trāpījušas divas raķetes, kas, domājams, bija Ukrainas armijas raidīti raķešu artilērijas sistēma HIMARS šāviņi.

Tanī brīdī 29.armijas komandiera sagaidīšanai poligonā ierindā bija nostādīti 36.gvardes motorizēto kājnieku brigādes karavīri, kuru pastāvīgā dislokācijas vieta atrodas Borzjā Krievijas Aizbaikāla novadā.

12:42. Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma, Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta pasākumiem divu gadu laikā novirzījusi 21,5 miljonus eiro. Aizvadīto divu gadu laikā kara bēgļiem ir nodrošināta izglītība no pirmsskolas līdz augstskolai, latviešu valodas un kultūras apguve, kā arī iespēja turpināt pedagoģisko un pētniecisko darbu.

Pērn 5419 Ukrainas civiliedzīvotājiem tika nodrošinātas izglītības ieguves iespējas 622 Latvijas izglītības iestādēs pirmsskolas un vispārējās pamatizglītības, kā arī vidējās izglītības posmā. Vairāk nekā tūkstošs bērnu, kuri mācījās 1. - 4.klasē, 2023.gadā tika nodrošinātas brīvpusdienas. Profesionālās pamata un vidējās izglītības programmās apguve pērn nodrošināta 164 Ukrainas civiliedzīvotājiem 38 izglītības iestādēs.

11:35. Latvijas Iešlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu, kas paredz Valsts policijai nodot Ukrainas dienestiem 31 automašīnu un četrus dronus.

Ukrainas Nacionālajai policijai, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Nacionālās Gvardes uzdevumu vienībai plānots nodot 31 dažādu marku automašīnu, kurās iepildīta degviela. Tāpat plānots nodot četrus dronus "Mavic Air 2S" ar aprīkojumu.

10:43. Raķetes, ko Krievija saņēmusi no Ziemeļkorejas un izmantojusi karā pret Ukrainu, ražotas, izmantojot detaļas, kas izgatavotas Rietumos, konstatējusi britu pētnieciskā organizācija "Conflict Armament Research" (CAR).

Šāds secinājums izdarīts, analizējot atlūzas no Ziemeļkorejā ražotas ballistiskās raķetes, kas nokrita Ukrainas pilsētā Harkivā. Raķete saturēja 290 elektroniskas detaļas, kas nebija ražotas Ziemeļkorejā, teikts CAR ziņojumā. Daudzas no šīm detaļām ražotas uzņēmumos, kas atrodas ASV, Vācijā un citās rietumvalstīs.

10:21. Ukrainas armija notriekusi vēl vienu Krievijas iznīcinātāju bumbvedēju Su-34, trešdien pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. Saskaņā ar interneta laikraksta "Ukrainskaja Pravda" informāciju lidmašīna notriekta austrumu virzienā.

Pēdējā laikā Ukrainai izdevies notriekt vairās krievu kara lidmašīnas. 17.februārī Ukrainas armija austrumu virzienā iznīcināja uzreiz trīs ienaidnieka lidmašīnas - divus iznīcinātājus bumbvedējus Su-34 un vienu iznīcinātāju Su-35. Nākamajā dienā zenītartilēristi notrieca vēl vienu Su-34, bet 19.februārī - divas lidmašīnas - Su-34 un Su-35C.

10:05. Ukraiņu karavīri notriekuši 13 no 19 lidrobotiem "Shahed" un vienu no sešām raķetēm, ko Krievija naktī uz trešdienu raidīja uz Ukrainu, ziņo Ukrainas Gaisa spēki.

Krievija no Rostovas apgabala izšāva zenītraķeti S-300 un četras spārnotās raķetes H-22, no Belgorodas apgabala izšāva vadāmo aviācijas raķeti H-59 un no Primorskoahtarskas novada raidīja 19 lidrobotus "Shahed". Ukrainas Gaisa spēki Poltavas apgabalā notrieca raķeti H-59, bet Harkivas, Dņipropetrovskas, Zaporižjas un Doneckas apgabalu robežās notrieca 13 lidrobotus.

09:26. Pirmie četri ukraiņu piloti, kas ASV tiek apmācīti lidot ar iznīcinātājiem F-16, pabeigs mācības līdz vasarai, ziņo raidorganizācija CNN, atsaucoties uz Arizonas Nacionālo gvardi. Piloti sāka mācības oktobra vidū 162.iznīcinātāju pulka bāzē Tūsonā, Arizonā. Otra četru pilotu grupa sāka mācības janvārī, bet trešā četru pilotu grupa pašlaik apgūst angļu valodu, kas nepieciešama, lai varētu lidot ar ASV ceturtās paaudzes iznīcinātājiem.

Paredzams, ka visi piloti mācības pabeigs no maija līdz augustam. Plānots, ka F-16 Ukrainai tiks piegādāti pavasarī. Ukrainas misijas NATO vadītājs iznīcinātāju saņemšanu šajā termiņā nosauca par reālistisku.

09:02. Krievu sagrābtās Ukrainas pilsētas Avdijivkas izmēri Kremļa propagandas ceļā izaugs daudzkārtēji, intervijā Latvijas Radio pauda NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš norādīja, ka, vērtējot Krievijas sākotnējos mērķus, iebrūkot Ukrainā, Kremlis ir izgāzies, taču, skatoties uz Rietumu gaidām vēl pirms gada, varot pateikt, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir kaut kādas izdošanās frontē. Tas viss tikšot izmantots propagandas vēstījumos gan kara sākšanas gadadienā, gan arī prezidenta vēlēšanu šovā.

08:36. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 406 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6516 tankus, 12 338 bruņutransportierus, 9826 lielgabalus un mīnmetējus, 992 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 678 zenītartilērijas iekārtas, 338 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7560 bezpilota lidaparātus, 1903 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 861 automobili un autocisternu, kā arī 1558 specializētās tehnikas vienības.

08:00. Sestdien, 24.februārī, plkst.13 Valmieras Integrētajā bibliotēkā notiks atbalsta pasākums Ukrainai, kā arī ziedojumu vākšana automašīnas iegādei Ukrainas armijai.

Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas izpilddirektore un Ukrainas Mazo pilsētu asociācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Oksana Kiriļuka informē, ka ir plānots par ziedotajiem līdzekļiem iegādāties automašīnu izmantošanai frontē. "Šāda veida palīdzība būtu ļoti noderīgs ieguldījums, tāpēc sākam akciju, aicinot iesaistīties Valmieras novada iedzīvotājus un uzņēmējus, lai šo mērķi sasniegtu," rosina Kiriļuka.

07:05. Polijas policija sākusi krimināllietu pret zemnieku, kurš protesta akcijas laikā pie Ukrainas robežas izlika plakātu, aicinot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "ievest kārtību" uz viņa traktora, ziņo pravda.com.ua. Polijas likumsargi uzsvēra, ka necietīs likuma pārkāpumus un naida kurināšanu.

00:10. Lielbritānijas pētniecības organizācija "Conflict Armament Research" (CAR) izpētījusi 290 ballistisko raķešu atlieku sastāvdaļas, ko Ziemeļkoreja nodeva Krievijai, lai dotu triecienu Ukrainai, un atklāja, ka simtiem detaļas ražotas Eiropas un Amerikas uzņēmumi, vēsta pravda.com.ua.