Fukušimas AES radioaktīvo ūdeni izgāž okeānā

Japānas zemestrīcē cietušās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) operators "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) otrdien,5. aprīlī, sācis izgāzt okeānā radioaktīvo ūdeni, ziņo Associated Press.

Klusajā okeānā plānots izliet ap 11 500 tonnu radioaktīvā ūdens. Šis ūdens ir tikai nedaudz radioaktīvs, un no tā ir jāatbrīvojas, lai atbrīvotu tilpnes no stacijas otrā reaktora iazplūstošajam ūdenim, kas ir radioaktīvs daudz lielākā mērā. Sagaidāms, ka operācija prasīs divas dienas.

"Turbīnu ēkā Fukušimā Dajiči, īpaši jau otrā bloka reaktorā, sakrājies augsti radioaktīvs izlietotais ūdens," žurnālistiem sacīja Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano.

"Mums nav citas iespējas, kā vienīgi, īstenojot drošības pasākumus, izgāzt okeānā ar radioaktīvajiem materiāliem saindēto ūdeni.Šis pasākums ir nepieciešams, lai nepieļautu plaša mēroga radioaktīvo piesārņojumu. Taču mēs izgāžam radioaktīvo ūdeni un dziļi nožēlojam to.Taču,kā norāda eksperti, okeānā izgāztais radioaktīvais ūdens neradīšot problēmas ekosistēmai, " sacīja Edano.

Kompānija TEPCO jau sākusi kompensāciju izmaksu no Fukušimas AES apkārtnes evakuētajām ģimenēm, nesagaidot kopējos aprēķinus par avārijas radītajiem zaudējumiem.

Kā ziņo Japānas telekanāls NHK, bojātās Fukušimas atomelektrostacijas (AES) pirmajā reaktorā radiācijas līmenis šobrīd ir tik augsts, ka to vairs nav iespējams izmērīt.

Augstā radiācijas līmeņa dēļ ir neiespējami iekļūt reaktorā, bet ēkas ārpusē radiācijas līmenis pārsniedz 100 milizīvertus.

Japānā otrdien tika uzsākta ārkārtas programma radiācijas līmeņa pārbaudīšanai Fukušimas prefektūras skolās. Divu dienu ilgajās pārbaudēs mērīs radiācijas līmeni vairāk nekā 1400 skolās un bērnudārzos.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais