Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Virtuālā realitāte atgriež dzīves asumu senioriem

© Pixabay

Uzvilkt brilles un lidot pāri kalniem, spēlēties ar kucēniem, braukt tankā vai piedalīties koncertā - jaunā pētījumā atklāts, ka lielākā daļa senioru jo īpaši izbauda mūsdienās arvien plašāk pieejamo virtuālo realitāti (VR).

Pētījuma dalībnieks Farels Patriks pasniedza datorzinātnes Vestpointā 1970. gados un pēc tam divās privātās universitātēs līdz 90. gadiem, tāpēc viņš nav pārsteigts par tehnoloģiju progresu gadu gaitā.

Taču, kad 91 gadu vecais vīrietis nesen guva savu pirmo virtuālās realitātes pieredzi, viņš bija apdullināts. Patrika kungs pieslējās taisni krēslā, jo viņa acis un ausis pieredzēja, kā būtu pilotēt jūras spēku iznīcinātāju, kas lido pie Floridas krastiem.

"Ak, Dievs, tas ir skaisti," viņš izpūta, pirms VR programma nosēdināja reaktīvo kaujas mašīnu uz jūras spēku bāzes kuģa.

Nesen publicētā Stenfordas universitātes pētījumā atklājās, ka liela daļa no 245 dalībniekiem vecumā no 65 līdz 103 gadiem baudīja virtuālo realitāti, kas uzlaboju gan viņu emocijas, gan saskarsmi ar tuviniekiem.

Pētījums ir daļa no lielākiem centieniem pielāgot VR, lai tehnoloģija kļūtu par palīgu senioru veselības uzlabošanai un emocionālajai labsajūtai.

Pārbaudes laikā seniori izvēlējās septiņu minūšu virtuālo pieredzi, piemēram, lēkšanu ar izpletni, braukšanu ar tanku, skatuves priekšnesumu skatīšanos, spēlēšanos ar kucēniem un kaķēniem vai tādas vietas kā Ēģiptes apmeklējumu.

Anne Selbija, 79 gadus veca pensionēta padomniece un māksliniece, atklāja, ka VR "stimulē gandrīz katru manu smadzeņu apgabalu, visas manas sīkākās maņas".

“Lielākajai daļai mūsu respondentu tā bija pirmā reize virtuālajā realitātē. Viņiem patika. Viņi visticamāk to ieteiktu citiem, un viņi ar nepacietību gaidīja iespēju to darīt vēlreiz, ”sacīja Stenfordas doktora grāda kandidāts Raiens Mūrs, kurš palīdzēja vadīt pētījumu.