Neskaidrības ap Navaļnija nāvi: mirstīgo atlieku slēpšana, nesakritība laikos, zilumi uz ķermeņa

© Depositphotos

Cietumā mirušā Alekseja Navaļnija mirstīgās atliekas joprojām tiek slēptas no tuvinieku acīm.

Navaļnija mātei Jamalas ņencu autonomajā apvidū Harpā Trešajā labošanas kolonijā, kur ieslodzījumā atradās opozicionārs, izsniegts apliecinājums par dēla nāvi.

"Nāve iestājās 16.februārī plkst.14.17 pēc vietējā laika, kā tas ir rakstīts oficiālajā apliecinājumā, kas tika izsniegts Alekseja mātei," pavēstīja Alekseja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša.

"Kolonijas darbinieks paziņoja, ka Navaļnija līķis atrodas Saļehardā. Viņu savāca Izmeklēšanas komitejas izmeklētāji. Tagad viņi ar to veic savu "izpēti"," norādīja Navaļnija līdzgaitniece.

Navaļnija mātei Harpas cietuma pārstāvji sacījuši, ka Navaļnijs nomiris no pēkšņas nāves sindroma. Tomēr Saļehardas Izmeklēšanas komitejā advokātam teikts, ka nāves iemesls nav noskaidrots, pavēstīja Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša. Izmeklēšanas komitejas darbinieks teicis, ka "paņemta atkārtota histoloģiskā ekspertīze" un tās rezultāti būs zināmi jaunnedēļ.

"Acīmredzot viņi melo un dara visu, lai neatdotu līķi," piebilda press sekretāre.

Izmeklēšanas komitejā paziņojuši, ka Navaļnija līķis radiniekiem netiks atdots, līdz nebūs pabeigta pārbaude, norādīja Jarmiša.

Tiesa, vēl pirms stundas advokātiem paziņots, ka "pārbaude ir pabeigta, nekas krimināls nav konstatēts", viņa piebilda.

Oficiāli nāves iemesls nav nosaukts, telekanālam "Doždj" sacīja Jarmiša, tāpēc propagandistu versiju, ka Navaļnijam būtu notrūcis trombs, ne ar ko nevar apstiprināt.

"Novaya Gazeta Europe", atsaucoties uz viena ieslodzītā stāstīto, vēsta, ka

15. februāra vakarā, tas ir vienu dienu pirms oficiāli tika paziņots par Navaļnija nāvi, trīs reizes cietuma teritorijā iebraukuši nezināmi transportlīdzekļi. Ieslodzītie uzzinājuši, ka Navaļnijs miris ap plkst. 10 (plkst. 8 pēc Maskavas laika). Ieslodzītie pirms tam neesot redzējuši, ka būtu braukusi ātrā palīdzība.Mediķi esot ieradšies tikai pēc tam, kad par Navaļnija nāvi jau esot bijis zināms.

Pazīņojums presei par Navaļnija nāvi tika izplatīts ap plkst. 14 pēc vietējā laika.

"Novaya Gazeta Europe", atsaucoties uz vārdā nenosauktu avotu, arī vēsta, ka Alekseja Navaļnija līķis atrodas Salehardas rajona klīniskās slimnīcas morgā un nelaiķa ķermeņa krūšu rajonā ātrās palīdzibas mediķi redzējuši zilumus

Navaļnija nāves iemesls radījis aizdomas arī G 7 valstu līderiem. Viņi prasījuši Krievijai viest skaidrību par Navaļnija nāvi

Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, ASV un Japānas ārlietu ministri, tikoties Minhenē drošības konferences gaitā, pauda sašutumu par Alekseja Navaļnija, kas, kā teikts G7 prezidējošas valsts Itālijas paziņojumā, "bija netaisnīgi notiesāts par likumīgu politisko darbību un cīņu ar korupciju, nāvi ieslodzījumā," teikts

Ministru tikšanās sākās ar klusuma brīdi, paužot sēras un līdzjūtību.