ASV vēstniece apmeklē vietu Maskavā, kur cilvēki noliek ziedus Navaļnija piemiņai

© Pixabay

ASV vēstniece Linna Treisija svētdien Maskavā apmeklējusi pieminekli, kas kļuvis par opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija piemiņas vietu.

Krievijas varasiestādes liedz cilvēkiem pulcēties, lai pieminētu Navaļniju, un pasākumos opozicionāra piemiņai Krievijā divu dienu laika aizturēti vairāk nekā 400 cilvēki, ziņoja izdevums "OVD-Info".

Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris. Varasiestādes neatklāj, kur atrodas Navaļnija mirstīgās atliekas, un neatdod tās tuviniekiem.

ASV vēstniece apmeklēja Solovku akmeni. Šis piemineklis politisko represiju upuriem kļuvis par vienu no vietām, kur cilvēki liek ziedus Navaļnija piemiņai.

"Šodien pie Solovku akmens mēs sērojam par Alekseja Navaļnija un citu politisko represiju upuru nāvi Krievijā," sociālajos medijos paziņoja ASV vēstniecība Maskavā. "Izsakām visdziļāko līdzjūtību Alekseja Navaļnija ģimenei, kolēģiem un atbalstītājiem. Viņa spēks ir iedvesmojošs piemērs. Mēs godinām viņa piemiņu," teikts paziņojumā.

Maskavā pie "Sēru sienas" - bronzas pieminekļa padomju laika represiju upuriem - policija bija uzstādījusi žogu, lai nepieļautu pulcēšanos Navaļnija piemiņai.

47 gadus veco Navaļniju daudzi krievi uzskatīja par lielāko cerību uz pārmaiņām valstī pēc gadiem ilgās korupcijas un valsts apspiešanas. Viņa nāve izraisījusi plašu Rietumu nosodījumu un izmisumu viņa atbalstītāju vidū, no kuriem daudzi ir gados jauni cilvēki.

"Tā nebija nāve, tā bija slepkavība," sestdien vietnē "Telegram" paziņoja Navaļnija sabiedrotais Leonīds Volkovs. "Viņa mūža darbam ir jāuzvar," viņš uzsvēra.

Svarīgākais