Ukrainas kara 724. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:07]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:07. Zaporižjas apgabala militārās pārvaldes priekšnieks Ivans Fjodorovs ziņojis par spēcīgu sprādzienu Krievijas okupētajā Melitopoles pilsētā jaunatnes sporta sacensību laikā. Krievi demonstrēja bērniem granātmetēju.

"Vēlos atzīmēt, ka negadījums notika sporta objektā, kas bija pārpildīts ar bērniem un vecākiem. Mēģinot militarizēt mūsu bērnus īslaicīgi okupētajās teritorijās, krievi ir pilnībā zaudējuši veselo saprātu," piebilda Fjodorovs.

19:01. Kupjanskas pilsētā (Harkivas apgabals) Krievijas uzbrukuma dēļ sagrauta divstāvu māja ar divām ieejām un cietušas vismaz piecas privātmājas. Zem drupām iespējams, iesprostoti un cilvēki, vietnē "Telegram" ziņo Olehs Sinjehubovs, Harkovas apgabala valsts pārvaldes vadītājs.

Sinjehubovs piebilda, ka sestdien, 17.februārī, Krievijas spēki veica vairāk nekā 10 uzlidojumus Harkovas apgabala pierobežas apdzīvotajām vietām.

18:18. Čehija ir atradusi veidu, kā Ukrainai piegādātu 800 000 šāviņu, taču tai ir nepieciešams finansējums, lai to izdarītu, paziņoja Čehijas prezidents Petrs Pāvels.

Paneļdiskusijā Minhenes drošības konferencē Pavels atzīmēja, ka Čehija "meklē militārās piegādes visā pasaulē un pēc tam strādā ar NATO partneriem", un īpaši pieminēja Dāniju, Nīderlandi un Kanādu, kuras ir nodrošinājušas resursus militārā aprīkojuma nogādāšanai Čehijā. "Un tad mēs to nekavējoties transportējam uz Ukrainu," viņš paskaidroja.

17:12. Krievijas propaganda atzinusi tikai vienas lidmašīnas zaudēšanu pēc tam, kad Ukrainas gaisa spēki šorīt paziņoja, ka notriekti trīs Krievijas iznīcinātāji. Neskatoties uz to, Ukrainas gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks ir iesniedzis pierādījumus, kas atspēko Krievijas melus.

Komandieris ķircināja krievus ar satelītattēlu, kur meklēt "neredzamos kolēģus". Oļeščuks atsaucās uz starptautiskas satelītu meklēšanas un glābšanas sistēmas datiem, kas norāda uz vismaz četriem pilotu katapultēšanās gadījumiem.

16:08. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs personīgi mudinājis ASV Kongresu pēc iespējas ātrāk apstiprināt papildu finansējumu Ukrainai, uzsverot, ka citu sabiedroto militārais atbalsts jau tagad pārsniedz ASV.

Paneļdiskusijā Minhenes drošības konferencē Stoltenbergs uzsvēra: "Tā nav tikai pareizo lēmumu pieņemšana; runa ir par to, lai lēmumi būtu proaktīvi un pēc iespējas ātrāki. Tas ir steidzami. Jo ilgāk mēs gaidām, jo kaujas laukā Ukrainā nogalina arvien vairāk cilvēku."

15:15. Krievijas armija sagūstījusi "noteiktu skaitu" Ukrainas karavīru Avdijivkas pilsētā, paziņojusi Ukrainas militārpersona.

Paziņojumā minēts, ka "Personāla izvešana no Avdijivkas notika saskaņā ar plānu, pienācīgi ņemot vērā dažādus scenārijus un iespējamās izmaiņas operatīvajā situācijā. Tomēr operācijas beigu posmā ienaidnieka spēku spiediena rezultātā noteikts skaits Ukrainas karavīru tika sagūstīti."

13:51. Ukrainas Bruņotie spēki sestdienas rītā iznīcinājuši trīs Krievijas kara lidmašīnas - divus iznīcinātājus bumbvedējus Su-34 un vienu iznīcinātāju Su-35, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"2024.gada 17.februāra rītā Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki austrumu virzienā iznīcināja uzreiz trīs ienaidnieka lidmašīnas - divus iznīcinātājus bumbvedējus Su-34 un vienu iznīcinātāju Su-35," platformā "Telegram" pavēstīja komandieris.

12:53. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, šobrīd notiekošajā Minhenes drošības konferencē sacīja, ka Krievijas zaudējumi Avdijivkā ir septiņas reizes lielāki nekā Ukrainas zaudējumi.

"Uz viena ukraiņa nāvi ir septiņi krievi, tāda ir attiecība. Es to nesalīdzinu, tā ir traģēdija zaudēt kaut vienu cilvēku no mūsu puses. Bet jums ir jāsaprot, kas notika šajā mazajā pilsētiņā," viņš sacīja.

Jau ziņojām, ka Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis ir devis pavēli par armijas vienību izvešanu no Avdijivkas.

11:56. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 401 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1050 iebrucēji.

11:06. Eiropas budžeta un administrācijas komisārs Johanness Hāns uzskata, ka no 2025. gada Eiropas Savienība Ukrainai ik gadu spēs saražot līdz diviem miljoniem artilērijas šāviņu.

Hāns sacīja, ka "mēs spējam piegādāt 500 tūkstošus artilērijas šāviņu" 2024. gada martā. Līdz gada beigām mums būs tik lielas ražošanas jaudas, ka no nākamā gada varēsim saražot divus miljonus artilērijas šāviņu," viņš piebilda.

Hāns atzina, ka ES nav izpildījusi solījumu piegādāt Ukrainai apsolītos miljons artilērijas šāviņus, ar ražošanu saistīto problēmu dēļ.

10:10. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka 33 Ukrainas bezpilota lidaparāti (BPL) uzbrukuši vairākiem Krievijas apgabaliem.

Publiskajā paziņojumā minēts, ka Krievu aizsardzības sistēmas pārtvēra un iznīcināja četrus Ukrainas BPL virs Belgorodas apgabala, četrus virs Voroņežas apgabala, vienu BPL virs Kurskas apgabala, 18 virs Brjanskas apgabala un sešus bezpilota BPL virs Kalugas apgabala.

09:07. Ukrainas bruņoto spēku 3. uzbrukuma brigādes komandieris, "Azov" pulka dibinātājs un bijušais parlamenta deputāts Andris Biļetskis pateicās saviem karavīriem "par cienīgo cīņu, ko viņi veltīja ienaidniekam Avdijivkā".

"Mēs atkāpjamies uz sagatavotām pozīcijām, lai atgrieztos un sistu pretī vēl spēcīgāk. Esmu pateicīgs komandai par viņu līdzsvaroto lēmumu. Cīņa turpinās," publiskā paziņojumā minēja Biļetskis.

07:55. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis sestdienas rītā paziņoja, ka ir nolēmis izvest Ukrainas armijas apakšvienības no Doneckas apgabala Avdijivkas pilsētas.

"Ņemot vērā operatīvo situāciju, kas izveidojusies ap Avdijivku, [un] lai novērstu karavīru aplenkšanu un saglabātu viņu dzīvību un veselību, esmu pieņēmis lēmumu par mūsu apakšvienību izvešanu no pilsētas un pāriešanu uz aizsardzību izdevīgākās robežās," rakstīja ģenerālis.

00:10 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis ieradies vizītē Francijā: Ukrainas līdera dienaskārtībā ir trešais “vēsturiskais” drošības līgums.

Par savu ierašanos Parīzē valsts vadītājs paziņoja telegrammā. Viņš precizēja, ka jau ir ieplānojis tikšanos ar Makronu.