Ukrainas kara 723. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:18]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. februārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:18 Krievija virza visu savas armijas spēku uz Avdijivku, un tur šobrīd ir daudz smagāk, nekā tas bija Bahmutā, pavēstīja Ukrainas armijas 3.atsevišķās triecienbrigādes preses virsnieks Oleksandrs Borodins.

"Situācija ir ļoti dinamiska tādā ziņā, ka tā pastāvīgi mainās, jo spiediens no krievu puses ir vienkārši ārkārtīgs," sacīja Borodins.

"Ja salīdzina, piemēram, ar Bahmutu, ar "vagneriem", kam mēs stāvējām pretī, šeit ir daudz smagāk," viņš skaidroja.

20:41 Šajās dienās kaujā par Avdijivku Krievijas armija cieš tādus zaudējumus, kādus tai nebija nevienā citā šī kara kaujā. Tajā pašā laikā ienaidnieks saglabā ārprātīgu spēku pārsvaru pār pilsētas aizstāvjiem. Par to paziņoja 3. īpašās brigādes komandiera vietnieks, bijušais Azovas pulka komandieris Maksims Žorins.

Pēc viņa teiktā, krievi savus zaudējumus neskaita, un arī Aizsardzības spēkiem ir grūti saskaitīt nogalināto ienaidnieku milzīgā mēroga dēļ. Žorins atzīmēja, ka vakar tika likvidēti 80 iebrucēji tikai "vienā uzbrukumā vienai pozīcijai".

20:06 Ukrainas spēku aviācija devusi triecienu pa 11 apgabaliem, kur bija koncentrēti okupanti, un artilērijas un raķešu spēki trāpīja vēl vairākos apgabalos, kur bija koncentrēts ienaidnieka karaspēks.

18:48 Ieroču izmantošanas apjoms būtu pārmērīgs jebkurai valstij, taču Ukraina cer uz turpmāku Rietumu partneru atbalstu šajā jautājumā.

Tā intervijā izdevumam Liberation norādīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītājs Kirils Budanovs. Viņš pauda optimismu par turpmāku ārvalstu partneru atbalstu Ukrainai un atzīmēja Ukrainas militāri rūpnieciskā kompleksa intensifikācijas nozīmi.

17:49 Ukrainas vienības ar nelieliem zaudējumiem atkāpās no savām pozīcijām Avdijivkas dienvidu nomalē, paziņoja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Tavria" komandieris brigādes ģenerālis Aleksandrs Tarnavskis.

17:00. Mediji ziņo par strauju Krievijas rubļa kursa kritumu pret ASV dolāru un eiro Krievijā pēc ziņām par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi.

16:05. Ukraina un Vācija parakstījušas vienošanos par sadarbību drošības sfērā, un šī vienošanās būs spēkā desmit gadus.

Tas ir "bezprecedenta dokuments", kas Vācijas atbalstu Ukrainai šajā gadā nostiprina septiņu miljardu eiro apjomā, pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

15:39. Lai glābtu dzīvības un uzlabotu operatīvo situāciju, Ukrainas aizstāvji atkāpjas no "Zenith" pozīcijām Avdijivkā, šobrīd notiek karaspēka pārgrupēšana un vienību nostiprināšana. vēsta pravda.com.ua.

14:32. Ukraina Aizsardzības ministrijas Galvenās Izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs uzskata, ka uz laiku okupēto Donbasu atgriez būs grūtāk nekā Krimu.

13:23. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicina Svēto Krēslu aktīvi iesaistīties Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanā, informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Rinkēvičs piektdien Minhenē tikās ar Svētā Krēsla sekretāru, arhibīskapu Polu Ričardu Galaeru. Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Svētā Krēsla divpusējo dialogu, Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu un situāciju Baltkrievijā. Tikšanās notika Minhenes drošības konferences ietvaros.

12:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies vizītē Vācijā. Paziņojumā "X" viņš raksta: "Es sāku divas svarīgas dienas. Tikšanās ar partneriem Vācijā un Francijā, jauni līgumi, un Minhenes drošības konference. Jauna drošības arhitektūra Ukrainai, kā arī jaunas iespējas.

Mēs pieliekam visas pūles, lai pēc iespējas ātrāk izbeigtu karu ar godīgiem Ukrainas noteikumiem un nodrošinātu ilgstošu mieru."

10:55. Ukrainas bruņoto spēku 3.uzbrukuma brigādes "Terra" vienība ziņo, ka krievi Avdijivkas pilsētā izmanto baltā fosfora munīciju, kas aizdedzina degvielas tvertnes. Koksa rūpnīcas teritorijā izplatās smogs.

"Terra" vienības komandieris Mikola Volohovs sociālajos tīklos raksta, ka "Ir palielinājies vadāmo aviācijas bumbu izmantošana. Šīs bumbas ir daudz sliktākas nekā artilērija ... Mēs runājam par 50 vai vairāk šādām bumbām dienā. Un tagad tiek izmantots fosfors."

10:05. Krievi uzbrukuši Hersonas pilsētai un sabojājušis transporta augšējo kontaktu sistēmu. Kopš plkst. 8:00 pilsētā nekursē trolejbusi.

Pilsētas militārās administrācijas vadītājs Oleksands Prokudins paziņojis, ka "pagājušajā diennaktī krievi apgabalam uzbrukuši 14 reizes, izmantojot artilēriju, mīnmetējus, daudzstobru raķešu palaišanas iekārtas un bezpilota lidaparātus. Kopumā krievi uz civiliedzīvotāju apmetnēm izšāva 50 šāviņus. Krievijas uzbrukumā gāja bojā viens cilvēks.

09:02. Ukrainas aizsardzības spēki turpina nodarīt zaudējumus Krievijas armijai; Aizvadītajā diennaktī vien aizstāvji nogalināja 1210 krievu okupantu un iznīcināja 39 bruņutehnikas un 23 krievu tankus.

Tādējādi tiek lēsts, ka kopējie dzīvā sastāva zaudējumi Krievijas Federācijas armijas rindās jau pārsniedz 400 tūkstošos karavīru.

08:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzdevis premjerministram Denisam Šmihalam steidzami risināt sarunas ar Polijas kolēģi par robežsituāciju ar Poliju.

Viņš paziņoja: "Mēs Ukrainā notikušo un notiekošo ar mūsu pilsoņiem un Ukrainas kravām uzskatām par acīmredzamu solidaritātes principu pārkāpumu.

Ukrainas graudi uz asfalta nav tikai daži dramatiski kadri. Tas ir pierādījums tam, ka emocijas var kļūt bīstamas. Mums ir jāaizstāv labās kaimiņattiecības un solidaritāte, kas maina visas Eiropas vēsturi uz labo pusi."

07:04. Ukrainas bruņoto spēku 3.uzbrukuma brigādes "Terra" vienības komandieris Mikola Volohovs ziņojis, ka krievi uz Avdiivku pārvietojuši elites karaspēku un koncentrējuši tur ievērojamu skaitu kājnieku.

"Situācija ir grūta. Ienaidnieks ir grūts. Mūsu rīcībā ir informācija, ka pret mums ir septiņas ienaidnieku brigādes. [...] Mēs esam uzstādījuši rekordu vienas dienas laikā nogalināto darbinieku un iznīcinātā ienaidnieka aprīkojuma skaitam.Bet vēl nav par ko svinēt vai priecāties, jo ienaidnieks ir ārkārtīgi grūts, un viņi šeit ir izvietojuši savas elites vienības," paziņoja Volohovs.

00:10. Baltā nama Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kirbijs paziņojis par risku, ka Krievijas spēki varētu ieņemt Doņeckas apgabala Avdiivkas pilsētu, jo Ukrainas aizstāvju rokās nav pietiekami daudz ieroču, vēsta pravda.com.ua.