Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Atklāj jaunas zāles vēža ārstēšanai. Tas ir lielākais sasniegums vēža ārstēšanā pēdējo 20 gadu laikā

© Pixabay

Zinātnieki ir izstrādājuši zāles mezoteliomas ārstēšanai, kas ir bēdīgi slavens kā grūti ārstējams vēzis, kas saistīts ar azbestu. Jaunais atklājums ir lielākais sasniegums vēža ārstēšanā pēdējo divu desmitgažu laikā.

Katru gadu tūkstošiem cilvēku visā pasaulē tiek diagnosticēta slimība, kurai ir tendence attīstīties plaušās un ko galvenokārt izraisa azbesta iedarbība pēc sīko daļiņu ieelpošanas. Tā ir agresīva un nāvējoša, un tai ir viens no sliktākajiem izdzīvošanas rādītājiem pasaulē.

Tagad zinātnieki steidz apgūt jaunu terapiju, kurai, pēc viņu domām, vajadzētu sniegt jaunu cerību tiem, kam ir slimība. Starptautiskajā pētījumā, kas aptver piecas valstis un kuru vadīja Londonas Karalienes Marijas universitāte, tika pētītas jaunas zāles, kas pārtrauc audzēja barošanās ķēdi. Rezultāti tika publicēti žurnālā "JAMA Oncology.”

"Šis izmēģinājums ir mainījis mezoteliomas pacientu dzīvi, ļaujot mums dzīvot ilgāk," sacīja viens no pacientiem. 80 gadus vecais vīrietis, kurš vēlējās palikt anonīms, pagājušā gadsimta 70. gados bija pakļauts azbesta iedarbībai rūpnīcā.

Viņam tika doti četri mēneši dzīves, bet, pateicoties jaunajiem medikamentiem, viņš joprojām ir dzīvs pēc pieciem gadiem. "Man tagad ir pieci mazbērni un divi mazmazbērni - es negribētu to visu palaist garām," viņš teica.

Eksperti apgalvo, ka šis ir nozīmīgs izrāviens medicīnā, jo mezoteliomai ir viens no zemākajiem vēža izdzīvošanas rādītājiem. Jaunais medikaments ADI-PEG20 ir pirmais šāda veida līdzeklis.