Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija piedzīvo masveidīgu viltotas naudas ieplūšanu

© pixabay.com

Apgrozībā esošo viltoto eiro banknošu skaits Vācijā 2023. gadā palielinājies par vairāk nekā ceturto daļu, liecina Bundesbankas dati. Varas iestādes konfiscējušas viltotas banknotes vairāk nekā piecu miljonu eiro vērtībā, raksta DW.

Pagājušajā gadā Vācijā no apgrozības izņemts ievērojami vairāk viltotu eiro banknošu: to skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājies par 28,2 procentiem, sasniedzot 56 600 vienības, 29.janvārī, ziņoja Vācijas Federālā banka (Bundesbank) Frankfurtē pie Mainas.
Konfiscētās naudas teorētiskā vērtība bija gandrīz 5,1 miljons eiro, kas ir par aptuveni 90% vairāk nekā 2022. gadā. "Viltojumu pieaugums ir saistīts ar vairākiem lieliem krāpšanas gadījumiem, kas galvenokārt saistīti ar viltotām 200 un 500 eiro banknotēm," skaidroja Bundesbank valdes loceklis Burkhards Balcs. Vidēji 2023.gadā uz 10 tūkstošiem iedzīvotāju bija septiņas viltotas eiro banknotes, bet gadu iepriekš - piecas, precizēja speciālists. Taču, pēc eksperta teiktā, šie skaitļi ir tālu no vēsturiskā maksimuma 2015. gadā, kad tika konfiscēti 95,4 tūkstoši viltoto banknošu. "Risks parastajiem pilsoņiem saskarties ar viltotu naudu joprojām ir zems," apliecināja eksperts.
Vispopulārākā viltotāju vidū pērn atkal bijusi 50 eiro banknote: 38 procenti atklāto viltoto banknošu bija 50 eiro vērtībā. Viltoto 20 eiro banknošu īpatsvars bija 22 procenti, bet viltoto 200 eiro banknošu īpatsvars bija 15 procenti.

Tāpat kā gadu iepriekš, 2023. gadā tika izņemts ievērojami vairāk viltotas sīknaudas. Pēc Bundesbankas datiem, speciālisti reģistrējuši aptuveni 116 tūkstošus viltotu monētu, kas ir pieaugums par aptuveni 58 procentiem gada laikā. Pēc ekspertu domām, daži uzņēmumi aizdomīgās monētas glabāja gadiem ilgi un pēc tam 2023. gadā tās nodeva Bundesbankai. Zīmīgi, ka 95 procenti no visām reģistrētajām viltotajām monētām bija divu eiro monētas.