Ukrainas kara 721. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:07]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. februārī. Ukraina jau gandrīz divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:07. Vācijas un Francijas aizsardzības ministri Boriss Pistoriuss un Sebastjens Lekornu parakstījuši vienošanos par koalīcijas izveidi Ukrainas pretgaisa aizsardzības attīstībai.

Līgums tika parakstīts NATO aizsardzības ministru tikšanās laikā Briselē. Tā mērķis ir veicināt efektīvu atbalstu Ukrainai pretgaisa aizsardzības jomā ilgtermiņā.

21:08. Šīs dienas laikā Krievijas karavīri veikuši uzbrukumus astoņos frontes sektoros. Visintensīvākās kaujas noritējušas pie Avdijivkas pilsētas Doņeckas apgabalā, kur Ukrainas karavīri šodien atvairījuši vairāk nekā 25 uzbrukumus. Kopā frontes līnijā tika reģistrētas aptuveni 64 kaujas sadursmes.

19:59. Krievijas okupācijas spēki veikuši triecienu pa daudzdzīvokļu ēku Veļikij Burlukā, Harkovas apgabalā, ievainojot 7 cilvēkus. Vietējās amatpersonas vēsta, ka zem gruvešiem vēl ir cilvēki. Valsts glābšanas dienestu vienības sniedz visu nepieciešamo palīdzību.

18:58. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis devis rīkojumu izveidot integrētu sistēmu, lai apkarotu Krievijas izlūkošanas dronus.

Mērķis ir apvienot armiju un rūpniecību, lai ražotāji zinātu, kas tieši nepieciešams militārpersonām, savukārt militārpersonas būtu informētas par ražošanas jaudām dažādos reģionos.

Zelenskis: "Kaujas zona prasa ātru reakciju uz izaicinājumiem un draudiem. Mums jādara viss iespējamais, lai aizsargātu kaujas laukā visvērtīgāko - mūsu karavīru dzīvības."

18:00. Polijas lauksaimniecības ministrs Česlavs Sekerskis noraidījis Kijivas prasību izmeklēt incidentu, kad poļu lauksaimnieki apturēja pie robežas trīs Ukrainas kravas automašīnas ar graudiem, no kuriem nelielu daļu izbēra uz ceļa.

17:05. Latvija veic nopietnas investīcijas savā drošībā, turklāt Latvijā atrodas NATO sabiedroto spēki, seminārā par aktuālajiem ārpolitikas jautājumiem sacīja ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV).

15:05. Arī uz Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministrijām trešdien izsaukti Krievijas vēstniecību pārstāvji, kuriem izteikts protests par to, ka Krievija izsludinājusi kriminālmeklēšanā šo valstu amatpersonas, kuras atbalstījušas padomju pieminekļu nojaukšanu.

13:55. Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdien parakstījis likumu, kas paredz mantas konfiskāciju cilvēkiem, kas notiesāti par "viltus ziņām" par Krievijas armiju. Jaunais likums ļaus varasiestādēm konfiscēt naudu, vērtslietas un citus īpašumus, kā arī atņemt notiesātajiem goda nosaukumus.

12:47. Krievijas armija 14. februāra rītā ap plkst. 07:00 veica raķešu uzbrukumus Novogrodivkai, Doņeckas apgabalā. Uzbrukuma rezultātā tika bojātas vai iznīcinātas piecas administratīvās ēkas, 21 daudzstāvu nams un kafejnīca, ziņo pravda.com.ua.

11:08. Situācija frontē ir sarežģīta un saspringta, pēc frontes Avdijivkas un Kupjanskas virzienu apmeklēšanas atzina Ukrainas armijas jaunais virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis. "Kopā ar aizsardzības ministru Rustemu Umerovu bijām darba vizītē armijas daļās un vienībās, kas notur aizsardzību Avdijivkas un Kupjanskas virzienos," platformā "Telegram" pavēstīja virspavēlnieks.

"Operatīvā situācija ir ārkārtīgi sarežģīta un saspringta. Krievu okupanti turpina vairot savus pūliņus, un viņiem ir pārsvars karavīru skaita ziņā. Viņi nerēķinās ar zaudējumiem un turpina pielietot "gaļas triecienu" taktiku," skaidroja Sirskis.

10:01. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) droni trešdienas rītā Melnajā jūrā trāpījuši Krievijas lielajam desantkuģim "Cezar Kuņikov", pavēstīja avoti izlūkdienestā.

HUR operācijas rezultātā kuģis nogrimis, izdevumam "Ukrainska pravda" sacīja sarunbiedri no HUR.

09:16. Krievijas karaspēkam Ukrainā apšaudot Doneckas apgabala Selidovi, nogalināt trīs cilvēki, bet 12 ievainoti, arī trīs bērni, pavēstīja Selidoves pilsētas kara administrācija. "Selidovē naktī notikušās ienaidnieka apšaudes rezultātā 12 cilvēki ievainoti, trīs nogalināti," teikts paziņojumā.

Triecienā trāpīts civilajiem objektiem. Postījumi nodarīti deviņām daudzdzīvokļu mājām un pilsētas centrālās slimnīcas ēkai.

08:31. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 398 140 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1060 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6433 tankus, 12 043 bruņutransportierus, 9566 lielgabalus, 984 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 671 zenītartilērijas iekārtu, 332 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7371 bezpilota lidaparātu, 1882 spārnotās raķetes, 24 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 662 automobiļus un autocisternas, kā arī 1523 specializētās tehnikas vienības.

08:02. Briselē trešdien un ceturtdien NATO Aizsardzības ministru sanāksmē diskutēs par alianses militārās gatavības attīstību un atbalstu Ukrainai.

NATO dalībvalstu amatpersonas diskutēs par turpmākajiem soļiem Ukrainas atbalstam. Uz kopīgu tikšanos sanāks NATO-Ukrainas Padome, lai pārrunātu NATO daudzgadu atbalsta programmu Ukrainai. Papildu tam, norisināsies arī ikmēneša Ukrainas kontaktgrupas jeb Ramšteinas sanāksme, kur aizsardzības ministrs informēs par aktuālo Ukrainas Bruņotajiem spēkiem sniegto palīdzības apjomu un nākotnes iniciatīvām.

07:09. Ukrainas Gaisa spēki otrdien paziņoja, ka ir pārtvēruši Krievijas spārnoto raķeti virs Odesas, novēršot tās trāpījumu šajā pilsētā. Pārtvertās raķetes fragmenti tomēr nodarīja postījumus divām ēkām, paziņoja Ukrainas armija. Krievijas iznīcinātājs bija izšāvis spārnoto raķeti H-59 pāri Melnajai jūrai Odesas virzienā.

00:10. Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas vadītājs Žuzeps Borels uzskata, ka Krievija drīz pēc martā notikušajām prezidenta "vēlēšanām" varētu sākt vēl vienu lielu ofensīvu Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais